SNP: Kostić da opozove izjavu o Kosovu

Srpska narodna partija najoštrije osuđuje izjavu predsednika SANU Vladimira Kostića da "neko ovom narodu mora da kaže da Kosovo više nije de fakto, niti de jure u našim rukama" i zahteva da Kostić opozove ovu izjavu i izvini se srpskoj naciji.

"Neostvareni političar i član Glavnog odbora SPS tokom devedesetih godina, profesor Kostić, pobrkao je i redosled, pa ne zna da se KiM prvo mora iščupati iz srca, pa tek onda iz ruku srpskog naroda i srpske države", navodi se u saopštenju SNP, prenosi Tanjug.

"Kostić kao politički analfabeta, inače lekar po obrazovanju, ističe da saopštava svoj lični stav, a ne stav institucije na čijem je čelu. Zato bi ga, između ostalog, valjalo pitati, da li je on uopšte pozvan i kompetentan da donosi sud o istorijskim, geopolitičkim i aktuelno političkim pitanjima od sudbonosne važnosti za srpski narod. Te da li njegovo mišljenje povodom KiM dele i njegove mnogo pozvanije kolege iz Odeljenja društvenih nauka SANU, poput akademika Matije Bećkovića, Vasilija Krestića i Smilje Avramov", napominju iz SNP-a.

Ako je put u EU bezalternativan, kako tvrdi Kostić, po čemu se predsednik SANU razlikuje od trećerazrednih politikanata koji to tvrde, a njih je prepuna srpska politička scena, upitali su iz SNP-a.

"Ako je naš savez sa srodnim narodima po korenima, veri, kulturi, običajima, jeziku i nacionalnom interesu, poput ruskog naroda - neprirodan, kako to tvrdi Kostić, onda bi bilo dobro da Kostić patentira i obznani s kojim narodima po njemu treba da pravimo prirodni savez", dodaje se u saopštenju.

SNP smatra da bi onda, po predsedniku SANU, bilo logično da sa narodima koji su nas kroz istoriju ugnjetavali, ucenjivali i nemilosrdno ubijali i satirali - pravimo prirodne saveze i da uz sve to ti naši "prirodni saveznici" budu narodi sa suprotnim korenom, verom, kulturom, običajima, jezikom.

"I na kraju, ali ne i na poslednjem mestu, narodi čiji bi nam interes bio iznad našeg! Po svim ovim referencama, Kostić bi mogao da se kandiduje i za dostojnog naslednika grofa Čedomilja Mijatovića, prvog predsednika Srpske kraljevske akademije, i potpisnika zloglasne "Tajne konvencije", kojom je Srbija još 1881. godine predala svoj državni suverenitet i nacionalnu slobodu tuđinskoj i neprijateljskoj Austrougarskoj. A sve pod izgovorom njene evropeizacije i modernizacije, njenog opstanka, lažnog napretka i prosperiteta", naglašava se u saopštenju SNP.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво