Nikolić: U slučaju priznanja Kosova izbio bi građanski rat

Srbija želi da bude u Evropskoj uniji, to i ja želim, ali Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić delegaciji novinara iz Nemačke.

U jednočasovnom razgovoru sa nemačkim novinarima, Nikolić je ocenio "da smo veoma blizu toga da Evropa potpuno otvori svoje karte" i ukazao da ne zna zašto je neko u Briselu izgubio živce, prenosi Fonet.

"Mogli su da nas ovako još tretiraju kao da nas poštuju", rekao je Nikolić, koji smatra da je "znak da nas ne poštuju previše" to što je premijer Srbije na neformalnoj večeri u utorak u Briselu dočekan sa novim zahtevima i amandmanima o kojima ništa nije znao.

Nikolić je istakao da ne odustaje od ideje da Srbija bude član EU, kao i da, sve dok je to moguće, ona želi da učestvuje u razgovorima sa Prištinom i u Briselu sa EU, sve dok EU ne odustane od tih razgovora.

Unija može da odustane od razgovora tako što bi "ogoljeno" rekla da treba priznati nezavisnost Kosova i Metohije, objasnio je Nikolić i konstatovao da "oni, međutim, izbegavaju da kažu da mi treba da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije".

Nikolić smatra i da je Srbija sada, posle svih pohvala za reforme koje sprovodi ova vlada, vraćena mnogo godina unazad u odnosu sa EU.

"Da li je Srbija napravila neku grešku? Nije. Da li se dogodilo nešto novo? Nije. Mislim da je samo postala brutalno otvorena politika zahteva da Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije", ocenio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, možda će se nekada u Srbiji roditi političar koji će reći da treba priznati nezavisnost Kosova i Metohije i pobediti na izborima, ali danas to nije moguće.

Osvrćući se na razgovore sa Prištinom u Briselu, Nikolić je rekao da EU dostavlja okvir u kojem se razgovara i da je "ovaj novi okvir – okvir EU".

"Otvoreno ću vam reći – nešto mi liči na ultimatum Austrougarske Srbiji", ocenio je Nikolić i primetio da se nemački novinari "mršte" na to poređenje, za koje ne bi voleo da se iskoristi u naslovima njihovih tekstova.

Nikolić je podsetio da je Austrougarska posle Sarajevskog atentata tražila da njeni policijski inspektori u Srbiji istražuju pozadinu, dok se danas od Srbije traži da podnosi izveštaje Prištini o radu policije i pravosuđa u Srbiji.

Smatra da bi, u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova, došlo da građanskog rata i da je u to ubeđen.

Nikolić je, pozivajući se na sudbinu nekadašnjeg jugoslovenskog i srpskog predsednika Slobodana Miloševića, podsetio da su građani bili presrećni kada je prestalo bombardovanje, ali da su ga posle kaznili na izborima jer je napustio Kosovo i Metohiju.

Ta veza Srba sa Kosovom i Metohijom je sudbonosna, napomenuo je Nikolić, koji je, povodom zahteva Kosova da postane član Uneska, ocenio da je "počela ofanziva za ponos srpskog naroda".

Složio bih se da Albanci čuvaju ono što su Albanci gradili i da sa tom baštinom budu član Uneska, a da Srbi čuvaju ono što je srpska kulturna baština, rekao je Nikolić.

On je, pri tome, predočio da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija omogućava povratak jednog broja srpskih vojnika i policajaca na Kosovo.

Naši vekovi se vide u kamenu, "a ne znam u čemu se vide, gde vi nalazite tragove albanskog prisustva na Kosovu i Metohiji starije od 50 godina", upitao je Nikolić i konstatovao da su i džamije nove.

Govoreći o migrantskoj krizi, on je istakao "najljudskiji odnos Srbije prema izbeglicama pokazan u Evropi", ali je ukazao da je o humanosti lako govoriti sa strane.

Ljudska sebičnost se pokaže tek kada izbeglice dođu kod vas. Interesuje me kako će reagovati građani pojedinih evropskih zemalja kada, gledano u procentu prema broju stanovnika, budu imali toliko izbeglica koliko Srbija, rekao je Nikolić.

Upitan o odnosima sa Moskvom, Nikolić je rekao da Srbija ne mora da uvodi sankcije Rusiji i poručio da bi Unija "otvoreno trebalo da nam kaže ako nas zbog toga kažnjava".

"Zvanični stav EU je da ovaj naš stav prema Rusiji još može da se toleriše i to je dobro", naglasio je Nikolić.

Ističe da je Bosna i Hercegovina suverena država i da je Srbija njen dobar sused, ali je ocenio da ta država ne funkcioniše.

Za to nisu krive ni Srbija, ni Hrvatska, objasnio je Nikolić, koji smatra da je krivica na EU, koja vodi računa o toj državi.

Evropska unija svoje greške ne može da ispravlja tako što će nametati nova rešenja, BiH je država u kojoj narodi treba da se dogovaraju, poručio je Nikolić.

Ukazuje da je to nefunkcionisanje BiH osetio jednom kada je trebalo da članovi Predsedništva BiH borave u Beogradu, pa su dvojica odustala, kao i kada je pozvan da dođe u Sarajevo, ali je jedan član rekao da nije dobar trenutak.

"Ne znam kada će se sva trojica članova Predsedništva BiH složiti da me ponovo pozovu da dođem u Sarajevo, ali ću, naravno, odmah otići", zaključio je Nikolić.

broj komentara 27 pošalji komentar
(petak, 16. okt 2015, 08:44) - anonymous [neregistrovani]

Грешка

Председниче, Србија је направила грешку. Годинама, упорно, покушава да са ђаволом тикве сади....

(petak, 16. okt 2015, 04:49) - anonymous [neregistrovani]

referendum

ja nesto sumnjam da bi taj referendum prosao glatko jer narod nema vise volje I zivaca da se bori nisacim.Kriza predugo traje narod nece vise da trpi siromastvo I neizvesnost ,sa Kosovom u praksi je gotovo a na papiru jos nesto moze da se uradi I na to treba da se trosi energija.Pa vecina Srba sa Kosova ne zeli da se vrati I ko god je do sad mogao prodao je imovinu Albancima.

(petak, 16. okt 2015, 02:03) - anonymous [neregistrovani]

Cudan i opasan pristup!

Boze pomozi! Kakav gradjanski rat? Mislite vi stvarno da cemo mi, narod, da zaratujemo zbog vasih, pogresnih ili pravih, odluka, nema sanse. Takve izjave Predsednika Srbije su mi prilicno cudne, a ne samo one, posebno kao pristalici i Premijera i Predsednika. Nismo vam dali mandat da unistite Srbiju vec da je voddite u okvirima nase vojle u pregovore sa EU. Ako ti pregovori nemogu biti okoncani pod datim uslovima, moraja se pregovorski proces ili modifikovati ili prekinuti. Priznanja Kosova nece biti, tu je ustav jasan. A narod stoji iza ustava. Nije EU "conditio sine qua non". Morate drzati alternativne opcije na stolu.

(četvrtak, 15. okt 2015, 21:54) - anonymous [neregistrovani]

Уместо ''милосрдних анђела'' изаберимо

суверену и независну Србију, Русију и све друге благонаклоне и пријатељске државе широм света!

(četvrtak, 15. okt 2015, 21:51) - anonymous [neregistrovani]

cestitke Predsedniku

koji je jednostavnim recnikom rekao stav Srbije,bez velikih diplomatskih floskula koje slusamo vec decenijama.Molio bih da na isti nacin to kaze dirktno svim presednicima zemalja koje su sebi uzeli za pravo da odredjuju i odlucuju o sudbini srpskog naroda i Srbije.

(četvrtak, 15. okt 2015, 21:31) - anonymous [neregistrovani]

re: SSSS

Tako je. Ne treba cekati da drzava organizuje referendum (to ce uraditi samo formalno i onda kad je kocka vec bacena). Politicari imaju svoje licne interese. Ali srpski narod je dovoljno zreo da ne ceka milostinju i akciju zapadnih ili nasih politicara, moze organizovati glasanje na svakoj pijaci i na svakom cosku: odmah ce se videti ko je protiv priznavanja Kosova (i ulaska u EU pod takvim uslovima), a druga strana onda neka prikuplja potpise za svoju opciju.

(četvrtak, 15. okt 2015, 21:27) - anonymous [neregistrovani]

a što

Nas narod ne želi u taj rat. Rešavajte to kako god znate ali bez rata, moja deca i većine mojih poznanika i prijatelja neće pustiti da nam deca ginu.

(četvrtak, 15. okt 2015, 21:21) - anonymous [neregistrovani]

Eh prijatelju, da je to lako

Da se to uradi, odmah bi nas opet posetio milosrdni andjeo.

(četvrtak, 15. okt 2015, 20:48) - SSSS [neregistrovani]

Predlazem

Da se u Srbiji u svakom gradu odrzi neobavezujuci referendum i da se ljudi na ulicama izjasne ko sta misli sa Da ili Ne.Tako ce i drzava videti na cemu je .Ili raspisite taj referendum pa da se narod izjasni a ne vi sa politicke pozicije ili svestenstvo nego narod Srbije pa sta bude da bude.

(četvrtak, 15. okt 2015, 20:44) - Dejan [neregistrovani]

Pametnjakovic

Mnogo ti nesto smeta predsednik. A mozda bi sve das samo da tebi bude dobro. Ako ti se ne dopada odluka a ti se lepo spakuj pa idi gde ce ti biti bolje.