Читај ми!

Delovi Nacrta pregovaračke platforme

Dalji napredak Srbije u evrointegracijama zavisiće od napretka u dijalogu između Beograda i Prištine, navodi se u dokumentu – Nacrtu pregovaračke platforme u koji je RTS imao uvid. U drugom delu teksta predložena je lista od 36 prelaznih merila tj. uslova koje Srbija treba da ispuni u narednom periodu, javlja dopisnik RTS-a.

Prvi deo dokumenta od 10 strana, u koji je uvid imao RTS, govori o učinku u primeni do sada postignutih sporazuma – od 2011. do danas. Konstatuje se da je Srbija ostvarila zadovoljavajući napredak u primeni i preporučuje zemljama članicama da otvore pregovaračko poglavlje 35.

Upozorava se, međutim, da će dalji napredak u evrointegracijama zavisiti od napretka u dijalogu. Navodi se ranije usvojeni stav iz pregovaračkog okvira EU za Srbiju da EU može da blokira otvaranje drugih poglavlja, ako se Srbija ne angažuje na daljoj normalizaciji odnosa sa Prištinom.

U drugom delu teksta predložena je lista od 36 prelaznih merila tj. uslova koje Srbija treba da ispuni u narednom periodu.

Od Srbije se očekuje da prestane sa finansiranjem starih opštinskih struktura kako bi se konsolidovala opštinska administracija izabrana na poslednjim izborima "u skladu sa zakonom Kosova".

Srbija treba da doprinese izradi statuta ZSO i omogući transparentno finansiranje Zajednice srpskih opština. Beograd bi trebalo i da prištinskim vlastima pruža tromesečne izveštaje o plaćanju penzija bivšim zaposlenima u policiji i pravosuđu, sada integrisanima u kosovski sistem.

Navodi se da Srbija treba da "reši pitanje rukovodstva Hidroelektrane 'Gazivode'", koje je imenovao Beograd da postigne sporazum između EMS-a i Elektromreže Kosova i podrži učešće mreže Kosova u evropskoj organizaciji za prenos električne energije.

U telekomunikacijama, Srbija treba da otvori "ćerku" firmu "Telekoma" koja ispunjava zakonske okvire Kosova za dobijanje licence za fiksnu telefoniju. Traži se poštovanje rokova za dodeljivanje pozivnog broja za Kosovo i, paralelno, privremene dozvole za srpskog mobilnog operatera na Kosovu.

EU traži da Srbija završi sve prelaze i zatvori sve alternativne puteve na liniji sa Kosovom kako bi promet robe i ljudi išao isključivo preko zvaničnih prelaza.

U tekstu se ne pominje priznavanje Kosova od strane Srbije ni članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара