Читај ми!

Nikolić: Papa ne želi da Stepinac dovede do neslaganja u hrišćanstvu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u intervjuu za "Blic" da je poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja, tokom njihovog nedavnog sastanka, rekao da njegova želja nije da dođe do neslaganja u hrišćanstvu zbog kanonizacije kardinala Stepinca.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je da je tendencija da se hrvatski kardinal Stepinac kanonizuje bila važan deo razgovora sa papom, prenosi Beta.

"Izložio sam svoje viđenje uloge kardinala Stepinca i katoličkog sveštenstva u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i na teret stavio ako ne direktno učestvovanje u zločinima, ono makar ćutanje pred onim što se dešavalo", rekao je Nikolić i dodao da je pobrojao i druge katoličke sveštenike koji su tokom Drugog svetskog rata bili umešani u zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Dodaje da je zahvalan što je papa u rešavanje pitanja isključivo Katoličke crkve (proglašavanje Stepinca za sveca) odlučio da formira zajedničku komisiju sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

"To je sadržaj razgovora zbog koga će se poneko u Hrvatskoj naljutiti, a u Srbiji će neki o tome govoriti sa omalovažavanjem", rekao je Nikolić.

Ističe da je njegov stav o papinom odnosu prema SPC i nepriznavanju Kosova pozitivan i da veruje da su danas saradnja i sloga neophodne među hrišćanima.

Prema ranijim najavama, kardinal Stepinac trebalo je da bude kanonizovan do kraja 2015. godine. Beatifikacije i kanonizacije su interne stvari Rimokatoličke crkve.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи