Читај ми!

Pare za kampanju preko budžeta ili interneta

Da li stranke u kampanji treba da ubeđuju građane da im uz glas doniraju i novac, umesto što se finansiraju iz budžeta ili podižu kredite koje ne mogu da vrate. U svetu se novac danas prikuplja na internetu, a srpske stranke su vrlo aktivne na društvenim mrežama.

Na Zapadu, predizborne kampanje finansiraju mase. To je bukvalni prevod "crowdfunding"-a – sakupljanja novca na internetu. U Srbiji, ovakav trend još nije aktuelan. Iako veoma aktivni na internetu, naprednjaci novac za kampanju nisu sakupljali na mreži.

"Najveći problem jeste sam Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, koji je restriktivan. Potrebno je da građanin direktno sa svog računa uplati na račun političke stranke, da dostavi podatke ime, prezime, adresu, matični broj, da bismo o tome mogli da obavestimo Agenciju za borbu protiv korupcije", kaže Veroljub Arsić iz SNS-a.

Uprkos zakonskim poteškoćama, pojedini u opoziciji se ne libe da probaju.

"S obzirom na to da to nismo radili, mi ćemo biti u nekoj eksperimentalnoj fazi. Prvo moraju da znaju za šta daju ta sredstva, i da vide da oni ne daju novac za finansiranje DS-a, već za nešto što je njima lično važno", rekla je Aleksandra Jerkov iz DS-a.

Ubeđivanje građana je poslednji korak. Prethodne možete pronaći na internetu.

Najvažnije je napraviti dobar veb-sajt i omogućiti posetiocima da ostave svoje mejl adrese, uz garanciju zaštite privatnosti. Potom uz dovoljno atraktivna obaveštenja, koja se šalju na mejl ili postavljaju na društvene mreže, građani se motivišu da finansijski učestvuju u projektu koji je njima lično važan. Kako to postići u Srbiji? 

Poznavaoci prilika kažu – lako, ako stranke postanu projektno orijentisane.

"Problem je u tome da li političke stranke imaju kapacitet da reaguju na sve to i predlože nešto tako da bi ljudi tako i reagovali da hoće da finansiraju. Prvo ti stranački orijentisani, oni će prvi krenuti, pa onda simpatizeri koji nisu članovi – da doprinesu, a tek onda oni koji nisu opredeljeni ili nisu za tu političku opciju", kaže savetnik za poslovnu primenu interneta Dragan Varagić.

Izgleda da je u Srbiji lakše da stranka građane ubedi da im daju glas nego novac. Ali ako daju pare, sigurno će dati i glas i to je dobra vest za stranke. Loša vest je ta što će za svoj novac i glas zahtevati da i stranke ispune što su obećale.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара