Читај ми!

Dačić: Dogovoreno će biti sprovedeno, ni korak dalje

Sve što je dogovoreno u okviru Briselskog sporazuma biće sprovedeno, ali nećemo ići ni korak dalje, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nakon večerašnje runde briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom. Portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič kaže da su dvojica premijera imala otvorenu raspravu o trenutnoj situaciji u dijalogu.

Po završetku neformalnog sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, ministar Ivica Dačić je novinarima u Briselu rekao da je runda dijaloga između Beograda i Prištine bila krajnje teška i dodao da su otvorena pitanja ulaska Kosova u međunarodne organizacije i poglavlja 35 za pregovore Srbije sa Evropskom unijom, prenosi Beta.

Dačić je dodao da je u razgovorima sa Mogerinijevom i Mustafom, kojima je prisustvovao, jedino pozitivno to što je potvrđeno s obe strane da će sve dogovoreno biti sprovedeno.

Ministar je, međutim, stavio do znanja da novonastala situacija "pred Srbiju postavlja pitanja kako i šta dalje, na koji način dalje učestvovati i da li postoji međusobno poverenje".

Ističe "da je otvoreno pitanje da li Srbija smatra da postoji poverenje da sve ono što je do sada urađeno nailazi na adekvatnu ocenu EU".

Dačić je precizirao i da je premijer Vučić imao veoma teške razgovore o temama o kojima je bilo reči i uoči večerašnjeg sastanka, kao što je poglavlje 35 pregovora o članstvu u okviru koga će se razmatrati pitanje Kosova.

"Premijer je tu imao veoma teške razgovore. On će se naknadno obratiti javnosti i saopštiti naše stavove i procene i kako ćemo se ponašati u narednim nedeljama i mesecima", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Nakon sastanka u Briselu, Dačić je izjavio i da Srbija u potpunosti insistira na dijalogu koji je neutralan u odnosu na status Kosova.

Iz kabineta visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini saopšteno je da su premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa otvoreno razgovarali o trenutnoj situaciju u dijalogu Beograda i Prištine i tom prilikom ponovili posvećenost primeni svih postignutih sporazuma.

"Dvojica premijera imala su otvoren razgovor o trenutnoj situaciji u dijalogu, posebno u vezi s primenom sporazuma postignutih 25. avgusta", navodi se u saopštenju šefice diplomatije EU.

U poslednjoj rundi dijaloga 25. avgusta, premijeri Kosova i Srbije postigli su četiri sporazuma, o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i mostu na Ibru. 

U Briselu je nešto posle 21.30 završen neformalni sastanak, odnosno radna večera, koji je trajao oko dva i po sata, neuobičajeno kratko za sastanke delegacija Beograda i Prištine.

Delegacija Beograda se nakon večerašnjeg sastanka vraća u Srbiju.

Sastanku su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić, kao i ministar inostranih poslova Kosova Hašim Tači.  

Planirano je da se Vučić i Mustafa sledećeg meseca ponovo sastanu u uobičajenom, formalnom formatu briselskog dijaloga.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво