Читај ми!

Đurić: Neprihvatljivo da na stolu bude status Kosova

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je za Radio Beograd da će Vlada Srbije jasno poručiti Evropskoj uniji da je za Beograd neprihvatljivo da na pregovaračkom stolu bude pitanje statusa Kosova, a ne normalizacija odnosa sa Prištinom.

Marko Đurić je, gostujući u emisiji Talasanje Radio Beograda 1, istakao da nema sumnje da je u toku pokušaj da se pitanje evrointegracije Srbije uveže sa ustupcima Beograda po pitanju statusa Kosova i Metohije.

Očigledno je da oni planiraju da otvore poglavlje, ali pitanje je kojom će brzinom da teče evrointegracija Srbije, rekao je Đurić, dodavši da još ima vremena za popravljanje onoga što će biti definisano kao sadržaj pristupnih pregovora u poglavlju 35.

Najavljujući večerašnji sastanak predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i pokrajinskog premijera Ise Mustafe u Briselu, Đurić je rekao da će na tom susretu pre svega biti reči o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine i da će biti predočeno nezadovoljstvo Beograda problemima u sprovođenju dogovorenog.

Mi imamo mnogo primedbi na ono što se dešava, i idemo da neke od primedbi i pogleda na to kako dijalog treba da izgleda prenesemo predstavnicima EU i naše pokrajinske administracije.

Priština pokušava da uceni EU, pošto nemaju podršku za usvajanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Oni blokiraju sprovođenje prvog sporazuma iz Brisela dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni. Oni se prema ovom sporazumu odnose kao prema švedskom stolu, uzimaju samo ono što im odgovara. To tako ne može, rekao je Đurić.

Povodom inicijative da se Kosovu obezbedi članstvo u Unesku, Đurić je objasnio da je reč o pokušaju da se izvan dijaloga Beograda i Prištine reši jedno pitanje koje je za srpski narod od suštinskog značaja. Uz naše građane za koje se borimo, mi na Kosovu i Metohiji nemamo važnije pitanje od kulturnog i verskog nasleđa.

Prema njegovim rečima, ako se takvo pitanje rešava iza leđa Srbije i izvan dijaloga Beograda i Prištine, onda se postavlja pitanje kakva je svrha dijaloga.

Naš poraz bi bio kada bismo prihvatili otimanje naše kulturne i duhovne baštine, mi to nikada nećemo uraditi. Bitka za Unesko je važna, ali čak i ako ne dođe do povoljnog rezultata, to neće biti kraj naše borbe za svetinje na Kosovu i Metohiji, rekao je Đurić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво