Читај ми!

Popović pisao Putinu da spreči prijem Kosova u Unesko

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović uputio je pismo predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu u kojem ga moli da učini sve što je u njegovoj moći da spreči prijem Kosova u Unesko. Pismo slične sadržine i molbu Popović je uputio i patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu.

Kao što je ruski narod danas ugrožen na svom istorijskom tlu u Ukrajini, tako je i srpski narod ugrožen na teritoriji koja vekovima predstavlja centar njegovog duhovnog bića, naveo je Nenad Popović u pismu, prenosi Tanjug.

Lider SNP-a u pismu podvlači da pojedine zapadne zemlje žele da KiM van svake redovne procedure prime u članstvo u Unesko.

"Ako se to dogodi, Srbiji će biti oduzeto ono najvrednije i najsvetije što ima, a to je nasleđe svete srpske loze Nemanjića koje je dokaz postojanja srpske države i naše Srpske pravoslavne crkve još od vremena srednjeg veka. Na tom nasleđu, i na svetosavsko kosovskom zavetu, počiva naš celokupan identitet kao naroda" dodao je Popović.

Prema njegovim rečima, ulaskom Kosova u Unesko srpskom narodu se na brutalan način oduzima i krade njegov identitet.

On ruskom predsedniku u pismi iznosi i činjenice da je na KiM evidentirano više od 1.500 spomenika srpskog kulturnog nasleđa, zbog čega je ono uvek tretirano kao kolevka Srbije i duhovno središte Srba, ali i rodno mesto prve srpske srednjovekovne države.

"Ti Srbi su – u znak poštovanja zajedničkog slovenskog porekla sa braćom Rusima – sebe nazivali Rasi, a prvoj svojoj državi dali su ime Raška", naveo je Popović.

Srpski narod je svestan da nema većeg prijatelja od Rusije i "zato Vas molim u ime celokupnog srpskog naroda da iskoristite svoj ogromni autoritet i globalno liderstvo da učinite sve što je u Vašoj moći da sprečite prijem Kosova u Unesko", rekao je Popović u pismu Putinu.

U suprotnom, prema njegovim rečima, srpska pravoslavna i sakralna baština biće predata na staranje istim vandalima koji su je uništavali u martovskom pogromu 2004. godine.

"Molimo vas da i danas uvažite naš apel i pomognete nam da se odupremo nepravdi i zlu koje pokušavaju da nanesu Srbiji. Molimo vas da ne dozvolite da identitet celokupnog srpskog naroda, države i crkve bude stavljen u ruke onih kojima je jedini cilj da taj identitet ospore i trajno izmene" naveo je Popović u pismu predsedniku Rusije.

On je naveo i da se čitav slobodni svet divi hrabrosti Rusije, koja se upustila u akciju uništenja terorista Islamske države.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи