Читај ми!

Savetu ministara preporučeno otvaranje poglavlja 35

Evropska komisija i Evropski savet za spoljne poslove dostavili su Savetu ministara i članicama EU preporuku za otvaranje poglavlja 35 u pregovorima sa Srbijom, koje se bavi pitanjem Kosova, rekla je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Federike Mogerini.

Maja Kocijančič je, upitana da prokomentariše izjave srpskih zvaničnika da se poglavljem 35 od Srbije traži da prizna nezavisnost Kosova, za Danas rekla da je na državama članicama da razmotre učinak Srbije i odluče o otvaranju poglavlja, prenosi Tanjug.

"U skladu sa okvirom za pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, Evropska komisija i EEAS pripremili su i dostavili Savetu ministara svoju ocenu o napretku dijaloga i predložili državama članicama otvaranje poglavlja 35", rekla je Kocijančičeva.

Prema njenim rečima, procena se odnosi na razmatranje sporazuma postignutih u dijalogu, odnosno otvorena pitanja u primeni.

"Sada je na državama članicama da razmotre učinak Srbije i odluče o otvaranju novog poglavlja", istakla je portparolka Federike Mogerini.

U Delegaciji EU u Srbiji je EurAktivu rečeno da su Evropska komisija i diplomatska služba EU procenile su da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja 35 o odnosima sa Kosovom, a da je odluka o tome sada na zemljama članicama.

U preporuci za otvaranje poglavlja 35 dostavljenoj Evropskom savetu sadržana je procena sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine i navedena su nerešena pitanja u njihovoj primeni.

Procedura za pregovore

Prema proceduri za pregovore, Srbija bi nakon odluke zemalja članica tebalo da bude pozvana da dostavi pregovaračku poziciju, u kojoj će izneti plan za ispunjavanje uslova. Potom će EU izraditi svoju zajedničku poziciju za pregovore, na čemu se prema navodima iz medija već radi u EU.

Za Srbiju je predviđeno da poglavlje 35 bude otvoreno među prvima i zatvoreno među poslednjima, kao i poglavlja 23 i 24 o pravosuđu, pravdi i bezbednosti, jer su ta poglavlja najzahtevnija. Zamisao takvog pristupa je da se ostavi što više vremena za aktivan rad na rešavanju problema.

Pored toga, prema ranijim navodima nekih srpskih zvaničnika, ali i nemačkih parlamentaraca, Berlin insistira na tome da poglavlje 35 bude prvo koje se otvara u pregovorima sa Srbijom.

Skrining za poglavlje 35 održan je u januaru 2014. godine i nije bio tipičan skrining s obzirom na to da nije bilo jasno definisanih standarda, kao za druga poglavlja, i da su u jednom danu i Brisel i srpske vlasti izneli svoja viđenja dotadašnje primene Briselskog sporazuma, dok se u ostalim slučajevima skrining sastojao od po dva sastanka.

Najdalje se odmakla sa poglavljem 32

Srbija je najdalje odmakla sa pregovaračkim poglavljem 32 o finansijskom nadzoru za koje je zeleno svetlo od zemalja članica EU dobila u maju 2014. Prema registru dokumenata Saveta EU u avgustu 2014. Srbija je dostavila pregovaračku poziciju za to poglavlje.

Pored poglavlja 32, procedura je odmakla i za poglavlja 23 i 24, o pravosuđu, pravdi i bezbednosti, za koje su Evropska komisija i zemlje članice procenile da je potrebna izrada akcionih planova kao merilo odnosno uslov za otvaranje pregovora.

Prema informacijama od kraja septembra, pošto je Komisija dala pozitivno mišljenje o akcionim planovima za poglavlja 23 i 24, sada se čeka da Vlada Srbije usvoji konačne verzije tih planova i pošalje ih Savetu EU.

Ove verzije su izrađene uz konsultacije sa Evropskom komisijom, a kako je nedavno rekao šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport moguće je da zemlje članice zatraže dodatna razjašnjenja, ali se ne očekuju veći problemi.

Skrining izveštaji su u celosti završeni za 10 od ukupno 35 poglavlja i za njih je objavljen takozvani ishod skrininga.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи