Читај ми!

Dačić: Svako ko ne prizna Kosovo prijatelj je Srbije

Ukoliko Kosovo bude primljeno u Unesko, sledeći korak može biti zahtev za prijem u Savet Evrope, kaže za RTS ministar inostranih poslova Ivica Dačić. Zemlje koje nisu priznale Kosovo trpe velike pritiske. Svako ko ne prizna Kosovo prijatelj je Srbije. Politička nestabilnost moguć razlog za izbore, ističe Dačić.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će Srbija sačekati sednicu Izvršnog saveta Uneska 21. oktobra, kada će se na dnevnom redu naći pitanje članstva Kosova, ali da do tada nastavlja svoje aktivnosti protiv prihvatanja Kosova u tu organizaciju.

Dačić podseća kako se već javilo nekoliko velikih zemalja koje su iskazale svoje, kako kaže, principijelno protivljenje neprincipijelnim stavovima.

"Tu su Rusija, Kina, Kuba, Španija, Argentina i Brazil, ukazuje ministar inostranih poslova i dodaje kako ima još dosta zemalja koji se protive članstvu Kosova, jer smatraju da je to nepotrebna politizacija Uneska.

Ipak, Dačić ističe kako je najnoviji zahtev Kosova samo posledica onoga što se dešavalo poslednjih nekoliko decenija i dodaje kako je izvesno da će Priština ubuduće hteti da se učlani u međunarodne organizacije uz podršku zapadnih zemalja.

"Mi zato radimo danonoćno, kontaktiramo naše prijatelje koji trpe ogromne pritiske", navodi Dačić i dodaje kako posebno želi da zahvali Italiji koja nije sponzorisala ovaj zahtev Kosova.

Na pitanje šta misli da je sledeći korak, Dačić odgovara da, ukoliko Kosovo bude primljeno u Unesko, moguće je da će zatražiti i članstvo u Savetu Evrope, ali kako podseća, to nije tako jednostavno jer je neophodno obezbediti većinsku podršku.

Govoreći o mogućnosti Kosova da dobije i stolicu u Ujedinjenim nacijama, ministar Dačić kaže kako sve nade polaže u pravo veta i dodaje kako se sve češće vrši pritisak na zemlje prijatelje Srbije ili da se suzdrže ili da ne budu prisutne u toku glasanja u velikim organizacijama.

"Ipak, svako ko glasa protiv Kosova je naš prijatelj, jer pokazuje koliko rizikuje", podvlači Dačić.

Politička nestabilnost okidač za izbore 

Komentarišući nacrt pregovaračke platforme za poglavlje 35, Dačić ističe kako je sasvim izvesno da će biti promena i dodaje kako ga najviše interesuje da li su u EU zaboravili i na poglavlje 32.

"Nas čudi ovakav pristup, jer se Srbija pokazala kao kredibilan partner sa kojim se može razgovarati. Ako se nešto tu ne promeni u pregovaračkoj platformi EU, to neće biti prihvatljivo za nas", naglašava Dačić.

Ništa što nije dogovoreno u Briselu neće biti prihvaćeno, navodi ministar spoljnih poslova i dodaje da, kada se već vodi dijalog u Briselu, sve važne teme treba da se tamo i pretresu.

Dačić ističe kako u Briselu pristup mora da bude partnerski, jer kako kaže, Srbija najviše zamera zapadnim zemljama što ne razgovaraju dovoljno sa njom.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji, Dačić kaže da je u potpunosti protiv izbora, jer se principijelno zalaže već 20 godina za to da u državi treba uvesti redovne političke cikluse.

Ističe, ipak, da se sve češće javljaju afere uz pomoć kojih pokušava da se stvori politička nestabilnost, koja, kako navodi, može biti razlog za prevremene izbore.

Drugi razlog za izbore, smatra Dačić, mogu biti razni pritisci koji se vrše spolja, zbog kojih premijer može zatražiti još jednom izjašnjavanje i podršku naroda.

"Nadam se da do toga neće doći, jer je Srbiji potrebna stabilnost. Ali i celom svetu je potrebna stabilnost. A to nije moguće bez ovog regiona i Srbije u tom regionu", zaključuje Dačić.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво