Читај ми!

Predlog za prijem Kosova u Unesko uvršćen u dnevni red, državni vrh najavljuje diplomatsku borbu

Izvršni savet Uneska usvojio je dnevni red na kojem se nalazi i predlog preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije. Državni vrh najavljuje diplomatsku borbu za odbranu srpske baštine. Odluka je doneta bez glasanja, ali i bez konsenzusa, što je presedan, rekao je za RTS ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

U raspravi nakon usvajanja dnevnog reda, neslaganje sa odlukom da se prijem Kosova uvrsti u dnevni red izrazili su predstavnici Rusije, Kine, Kube i Argentine, prenela je Beta.

O predlogu za prijem Kosova moglo bi se raspravljati i glasati oko 20. oktobra, pred kraj zasedanja Izvršnog saveta, koje traje do 22. oktobra.

Odluka se donosi većinom glasova, a ako predlog bude prihvaćen, konačnu odluku o prijemu Kosova u članstvo doneće Generalna konferencija Uneska, koja zaseda od 3. do 18. novembra.

Iako se Kosovo našlo na dnevnom redu Uneska, na srpskom dnevnom redu neće se naći odustajanje od srpske baštine – stav je državnog vrha. Predsednik Srbije je nezadovoljan odnosom međunarodne zajednice prema Srbiji i najavljuje nove diplomatske razgovore.

Premijer Aleksandar Vučić ističe da Srbija jeste mala zemlja, ali da će se za stalnu konferenciju boriti svim srcem, pravom i pravdom kako bi se odbranilo ono što pripada Srbiji. Istog mišljenja je i ministar pravde Nikola Selaković, koji poručuje da još ništa nije gotovo.

Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

Zahtev za prijem Kosova u Unesko je formalno podnela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja.

U obrazloženju dokumenta pripremljenog za Izvršni savet Uneska navodi se da je, u ime Kosova, zahtev za prijem u Unesko podneo zamenik premijera i šef diplomatije Hašim Tači u pismu generalnom direktoru 4. avgusta.

U predlogu odluke navodi se da Izvršni savet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da "Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima".

Zahtev Albanije za prijem Kosova u Unesko podržali su: SAD, Nemačka, Britanija, Francuska, Austrija, Slovenija, Irska, Holandija, Luksemburg, Danska, Finska, Švedska, Turska, kao i Estonija, Letonija i Litvanija.

Zahtev su podržali i: Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Katar i Kuvajt.

Prijem Kosova u Unesko podržali su i: Bahrein, Belize, Burkina Faso, Čad, Kostarika, Obala Slonovače, Dominikanska Republika, Salvador, Gabon, Gambija, Gana, Grenada, Gvineja, Haiti, Honduras, Jordan, Lesoto, Oman, Panama, Papua Nova Gvineja, Senegal, Somalija, Južni Sudan, Togo, Tanzanija i Vanuatu.

Tanasković: Očekujemo žestoku raspravu

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je za agenciju Beta, posle današnje odluke Izvršnog saveta, da očekuje "veoma žustru raspravu" o tom pitanju na glasanju koje bi trebalo da bude 21. oktobra.

"Može se dakle 21. oktobra očekivati veoma žustra rasprava o ovom pitanju i mi se naravno za tu raspravu, zajedno s državama koje imaju isto glediše kao Srbija, pripremamo", rekao je Tanasković.

Tanasković je istakao da su predstavnici Argentine, Brazila, Kine, Kube, Rusije i Španije izrazili "veliko nezadovoljstvo" što je glasanje o Kosovu uvršćeno u dnevni red i dodao da će Srbija "dodatnom argumentacijom", uz pomoć tih i drugih država, nastojati da ubedi što veći broj članica u neispravnost glasanja za prijem Kosova.

"To nisu naredni koraci, to je nešto što u kontinuitetu radimo, a to je ubeđivanje što većeg broja država članica Izvršnog saveta da je iz legalnih, odnosno iz pravnih, proceduralnih, političkih, kulturnih i moralnih razloga apsolutno neprihvatljivo da jedan entitet kao što je Kosovo postane član Uneska", rekao je Tanasković.

Ambasador Srbije pri Unesku je istakao da je dnevni red danas usvojen bez glasanja, ali ne i konsenzusom pošto je "nekoliko izuzetno uticajnih i značajnih država" u Izvršnom savetu iskazalo nezadovoljstvo činjenicom da je ta tačka uopšte mogla biti predložena za dnevni red.

Posle usvajanja dnevnog reda "javili su se predstavnici Rusije, Kube, Kine, Argentine, Španije, Brazila, koji su izrazili veliko nezadovoljstvo činjenicom da takva tačka može uopšte može biti uvršćena u dnevni red suprotno međunarodno pravnom okviru postavljenom Rezolucijom 1244 UN", rekao je Tanasković.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво