Читај ми!

Đurić: Beogradu se nameće priznavanje Kosova

Nacrt za pregovaračko poglavlje 35 je neprihvatljiv za Beograd, pa je u toku aktivna diplomatska borba. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić navodi da se kroz taj dokument Beogradu nameće da pravi ustupke, prizna nezavisnost Kosova i menja sadržaj već postignutih dogovora.

Marko Đurić navodi da je cilj diplomatske borbe da se, pre svega, zemlje članice i predstavnici evropskih institucija upoznaju sa sadržinom dijaloga Beograda i Prištine kako se ne bi donosile odluke kao posledica neinformisanosti.

Kako kaže, cilj je da se ne dogodi da se pojedinim rešenjima npr. umesto dijalog Beograda i Prištine, napiše Kosovo i Srbija, dodaje Đurić, ili tako što bi se administrativni prelazi tretirali kao državni, odnosno građani koji preko njih prelaze kao građani koji odlaze u treće zemlje.

"Zatim priča oko Gazivoda, samo zamislite naš najveći hidroenergetski sistem, hidrocentrala i izvor odakle se napaja celo Kosovo da sada predamo u ruke Prištini, da odu naši ljudi, da odu srpski predstavnici i srpsko rukovodstvo koje je imenovao Beograd, koji je vlasnik toga, koji je to izgradio i da dovede nekog sa strane, to mi nikada nećemo uraditi", naglašava Đurić.

Vođeni tehnički razgovori o primeni sporazuma 

Agenciji Beta potvrđeno je u Kancelariji za KiM da su predstavnici Beograda i Prištine razgovarali juče u Briselu, a tema je bila primena već postignutih sporazuma.

Kako je navedeno, razgovori su bili tehničke prirode, uz prisustvo evropskih zvaničnika i Marka Đurića.

U Briselu je bilo reči i o predstojećem susretu premijera Aleksndra Vučića i Ise Mustafe, koji je evropska posrednica Federika Mogerini zakazala u utorak, 13. oktobra. Sastanak će, kako je potvrđeno, biti održan u formi radne večere.

Kosovska ministarka zadužena za dijalog s Beogradom Edita Tahiri rekla je da je posebna pažnja tokom jučerašnjih razgovora bila posvećena sporazumima o slobodi kretanja, međusobnom priznanju diploma i povratku katastarske dokumentacije.

Tahiri je saopštila i da su kosovska vlada želi da se primeni reciprocitet za vozila sa registarskim tablicama iz Srbije, ukoliko do kraja oktobra Srbija ne bude prestala sa "primenom probnih tablica ya vozila sa registarskim tablica RKS (Republika Kosovo)".

Za priznanje univerzitetskih diploma, dogovoreno je da primena sporazuma o diplomama iz 2011. godine počne krajem oktobra i da u periodu od pet meseci treba da bude priznato svih oko 400 diploma, koje su u proceduri.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи