Читај ми!

Policija pretresla kancelarije "Samoopredeljenja"

Kosovska policija potvrdila je da je po nalogu nadležnog tužilaštva pretresla prostorije poslaničke grupe opozicionog pokreta "Samoopredeljenje" u kosovskoj skupštini.

"Potvrđujem da je u večernjim satima, po nalogu nadležnog tužilaštva, policija izvršila kontrolu u kancelarijama poslaničke grupe pokreta 'Samoopredeljenje' koja se nalaze u Skupštini Kosova", izjavio je za prištinske medije portparol kosovske policije Baki Keljani, prenosi Beta.

U saopštenju pokreta "Samoopredeljenje" koje je podeljeno medijima, pored potvrde da je policija obavila pretres u kancelarijama tog pokreta, navodi se da su počeli pritisci na poslanike te stranke Aljbina Kurtija i Aljbuljene Hadžiju u vezi s akcijama opozicije u kosovskoj skupštini.

"Ovo se dogodilo nakon sastanka koji je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji sa ambasadorima zemalja velike petorke. Po svemu sudeći, Veselji koristi sastanak sa ambasadorima da bi legitimisao povećanje represije i nasilje nad opozicijom", navodi se u saopštenju.

"Samoopredeljenje" za današnji pretres optužuje i kosovskog premijera Isu Mustafu, jer on, prema njihovim rečima, koristi policiju, tužilaštvo i sudski sistem u odbrani projekta Zajednice srpskih opština.

"Pretnje hapšenjem poslanika Kurtija i Hadžijuove mogu dovesti do još večih tenzija za koje će odgovornost snosiiti jedino vlast", naveli su iz "Samoopredeljenja".

Na pretres kancelarija "Samoopredeljenja" je reagovala i Alijansa za budućnost Kosova (ABK), koja je izrazila uznemirenje zbog pretresa kancelarija koje se dogodilo posle radnog vremena i bez prisustva poslanika tog pokreta.

"Ovakvo ponašanje policije ocenjujemo kao politički kalkulisan pritisak na poslanike 'Samoopredeljenja' koji su sada deo zajedničkog opozicionog bloka za suprostavljanje Zajednici i graničnoj liniji sa Crnom Gorom", navodi se u saopštenju ABK.

I Inicijativa za Kosovo osudila je akciju policije i ocenila da se to nikako nije smelo dogoditi.

Akcija policije usledila je nakon što je Kurti u četvrtak u kosovskoj skupštini aktivirao suzavac u sali. Prištinski mediji, pozivajući se na izjave pravnih stručnjaka, javljaju da bi zbog toga Aljbin Kurti mogao da bude osuđen na kaznu od šest meseci do pet godina zatvora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи