Читај ми!

Kosovska enigma poglavlja 35

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini pozvala je srpskog i kosovskog premijera Aleksandra Vučića i Isu Mustafu da dijalog u Briselu nastave 13. oktobra. U međuvremenu, i dalje se spekuliše o tome šta očekuje Srbiju u poglavlju koje uređuje odnose Beograda i Prištine.

Prvo poglavlje koje bi moglo da bude otvoreno u pregovorima s Briselom, Srbiji donosi muke. To je poglavlje 35, kojim se regulišu odnosi Beograda i Prištine, a oko kojeg bi za tri dana mogla da se lome koplja u Briselu.

Dva dana nakon što je dokument stigao u Kancelariju za Kosovo i Metohiju i dan pošto je premijer rekao da se nada da se o tom jezivom papiru neće ni raspravljati, nagađa se koje sve zamke taj dokument krije.

"Prema mom mišljenju, radi se o pokušaju nekih država da put evropskih integracija Srbije i proces normalizacije odnosa uslove time da Srbija na kraju procesa racionalizacije formalno prizna Kosovo kao državu i otvori joj članstvo u UN", navodi Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije.

Parlamentarna opozicija predlaže premijeru da se preteknu i Priština i Brisel, i da Beograd napiše svoj predlog sporazuma s Prištinom.

"Vrlo je moguće da ćemo mi kao država i kao Vlada doći u situaciju da uskoro moramo imati obavezujući bilateralni sprazum sa Prištinom, koji bi u sklopu zatvaranja poglavlja 35 regulisao odnose Beograda i Prištine na način koji bi podrazumevao članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama gde Priština još nije član", ukazuje potpredsednik DS-a Borislav Stefanović.

Tokom poslednje runde dijaloga, krajem avgusta, potpisana su četiri sporazuma – o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i mostu na Ibru.

"Postoji bojazan da sve ono što se nije postiglo tokom pregovora u Briselu, bude definisano kao predlog. Mi se nadamo da toga neće biti", ističe Đorđe Milićević iz Socijalističke partije Srbije.

Tekst poglavlja 35 nije konačan. Posle konsultacija sa Beogradom i eventualnih izmena konačnu verziju teksta moraće da potpišu sve članice Evropske unije.  

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво