Linta: Tužilaštvo BiH opstruiše istrage zločina nad Srbima

Zamenik predsednika skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta podsetio je na dve decenije od stradanja Srba u zapadnoj Krajini, i izrazio nezadovoljstvo jer, kako kaže, Tužilaštvo BiH godinama opstruiše istrage zločina, kako bi opravdalo lažnu tezu da su Srbi agresori i zločinci, a Bošnjaci branioci i žrtve.

Miodrag Linta u saopštenju ocenjuje da zbog snažnih političkih pritisaka, Tužilaštvo BiH odbija da podigne optužnice protiv Hrvata i Bošnjaka koji su počinili zločine nad Srbima, iako, kako navodi, ima dokaze koje su pribavile institucije iz Republike Srpske, prenosi Tanjug.

"Zbog toga još niko nije odgovarao za masovna ubistva srpskih civila i zarobljenika na području Mrkonjić Grada, Glamoča, Grahova, Drvara, Jajca, Kupresa, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe i drugih mesta širom BiH", smatra Linta.

Linta će sutra prisustvovati centralnom obeležavanju dve decenije od stradanja Srba u 13 zapadnokrajiških opština u Mrkonjić Gradu.

"Očigledno je da Tužilaštvo BiH postoji samo zato da bi kažnjavalo zločine nad Bošnjacima koje su počinili Srbi", navodi Linta.

Ocenjuje i da je neohodno insistirati na suštinskoj promeni u načinu rada Tužilaštva i Suda BiH, kako bi postale nezavisne i nepristrasne institucije, koje neće imati diskriminatorski i selektivan pristup ratnim zločinima.

"Potrebna je aktivnija uloga Tužilaštva za ratne zločine Srbije u kažnjavanju počinioca ratnih zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima u zapadnoj Krajini i širom BiH", zaključio je Linta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво