EP: Do kraja godine otvoriti prva pregovaračka poglavlja sa Srbijom

U Strazburu je po četvrti put održan Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije. Poslanici Evropskog parlamenta istakli da je Vlada Srbije ispunila sve svoje obaveze u procesu pristupanja EU i da bi do kraja godine trebalo da se otvore prva pregovaračka poglavlja, saopštila je Skupština Srbija.

Kako se navodi, zajednički Odbor je završen usvajanjem Deklaracije i preporuka u kojima su istaknuta postignuća Srbije i standardi neophodni za proces evropskih integracija, prenosi Beta.

Članovi Evropskog parlamenta istakli su da je Srbija ostvarila "vidljiv i značajan napredak" u pregovorima o pristupanju EU, regionalnoj saradnji, poslednjoj rundi pregovora i dogovorima postignutim u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, zbog čega očekuju da će se na narednom zajedničkom sastanku u martu, u Beogradu, "ozbiljno razgovarati na teme od značaja za već otvorena pojedinačna poglavlja".

Posebna tema razgovora bila je aktuelna izbeglička kriza, na kojoj su članovi Odbora apelovali na države članice EU da na koordinisan način pristupe rešavanju problema u saradnji sa zemljama koje su u procesu pridruživanja.

"Zaključili su da se Srbija, njene vlasti i građani, ponela izuzetno humano i odgovorno, poštujući ljudska prava i obezbeđujući najbolje moguće uslove za izbeglice sa ratom ugroženih područja", navodi se u saopštenju.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije počeo je u sredu, 7. oktobra, kopredsedavali su zamenik predsednika Delegacije Evropskog parlamenta Igor Šoltes i Vladimir Orlić, koji je bio na čelu delegacije Narodne skupštine Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се