Udovički: Prekršajni postupci za ćutanje Povereniku

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenuće prekršajni postupak protiv svakog službenika javne uprave koji ubuduće ne bude izvršio rešenje po zahtevu Poverenika o informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, rekla je resorna ministarka Kori Udovički. Ministarka je na insistiranje novinara odgovorila na neka od pitanja u vezi sa aferom sa vetroparkovima.

Na konferenciji za medije u Vladi Srbije, Kori Udovički je objasnila da će to važiti za svaki zahtev poverenika podnet od 15. oktobra, da neće važiti retroaktivno, prenosi Tanjug.

Prema njenim rečima, već su pokrenuta dva prekršajna postupka, a u postupku nadzora je oko dvadesetak prijava.

"Nedopustivo je da se građani obraćaju povereniku, a da uprava ćuti. Odgovora mora da bude, mora da bude ažurno, promišljeno i pravno utemeljeno", poručila je Udovički.

Udovički je dodala da će ministarstvo pokretati prekršajne prijave automatski, u kratkom roku, tokom kojeg će inspekcija utvrditi da li je izvršen nalog Poverenika ili nije.

"Prijave smo pokrenuli hronološkim redom kako bi što manje zastarele", rekla je Udovički.

Ministarka je ipak ukazala na to da se mora voditi računa kada je reč o državnoj tajni i interesu investitora, odnosno privatnog lica ili kompanije da zaštiti svoj interes u ugovoru sa državom.

"Mi moramo da nađemo neki način da uspostavimo komunikaciju sa poverenikom, da krenemo da jačamo sprovođenje propisa i razvijamo nove, kako bi bolje sprovodili propise o državnoj tajni i interesu privatnih investitora", rekla je Udovički.

Prema njenim rečima nije sporno da takvi ugovori moraju da postanu dostupni povereniku, ali isto tako važno je razviti znanje i mehanizme unutar organa uprave koji će moći da razlikuju šta je državni, odnosno javni interes, a šta nije.

"Za to smo od Evropske komisije tražili tehničku pomoć", rekla je Udovički.

Ranije danas za RTS, Kori Udovički je rekla da je imala produktivan razgovor sa premijerom Aleksandrom Vučićem i kako je jasno da ima njegovu podršku za dalji rad.

Zakon o platama na javnoj raspravi sledeće nedelje

Zakon o platama naći će se sledeće nedelje u javnoj raspravi, rekla je Kori Udovički.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Udovički na konferenciji za medije u Vladi Srbije, istakla je da će taj zakon uvesti red u javnoj upravi i urediti plate za oko 500.000 zaposlenih.

Prema njenim rečima Zakon je bio spreman još u julu, ali je posle konsultacija na Vladi odlučeno da je potreban duži rok za realizaciju tog "preambicioznog" posla kako se ne bi ugrozio njegov kvalitet.

"Nije bilo realno da odradimo sve odjednom do kraja godine. Sledeće nedelje šaljemo na javnu raspravu Zakon o platama koji postavlja osnovne principe i rešava probleme zbog kojih plate nisu dovoljno uporedive i zbog kojih sistem plata nije upravljiv", rekla je Udovički.

Da bi zaživeo, objasnila je ministarka, potrebno je da se izmeni niz zakona i podzakonskih akata, opoput Zakona o finansiranju.

Ministarstvo će, kako je dodala, odmah krenuti i u izradu Zakona o platama u javnim službama.

Istakla je da je odrađen ogroman posao kada je reč o katalogu radnih mesta koji se već nalaze na javnom uvidu na sajtu Minsitarstva državne uprave i lokalne samouprave.

"Ti katalozi će omogućiti da poredimo različite poslove. Umesto 1.500 koeficijenata, napravićemo sistem sa oko 500 koeficijenata", rekla je Udovički.

O aferi sa vetroparkovima

Iako je na konferenciji nameravala da govori samo o radu ministarstva ali je na insistiranje novinara ipak odgovorila na neka od pitanja u vezi sa aferom.

Zbog umešanosti njene sestre nekoliko ministara tražilo je od nje da se izjasni ili da podnese ostavku.

"Posvećena sam svom poslu kao što sam se sa premijerom dogovorila verujem u profesionalnost istražnih organa i da će svoj posao obaviti do kraja", rekla je Udovički.

Neka pitanja su ostala bez odgovora, ali novinari su bili uporni.

Udovički ja ponovila da ima podršku premijera, dodavši da veruje da će imati saradnju kolega.

Tako je stavljena tačka na konferenciju ali ne i na ceo slučaj.

Premijer Aleksandar Vučić je poručio da nema tačke dok se ceo postupak ne završi.

Portal Teleprompter nedavno je objavio navodne transkripte prisluškivanog razgovora Bojana Pajtića i Lidije Udovički u kome se ona navodno žali Pajtiću da je direktor EMS-a tražio mito za priključenje vetroparka na mrežu. Navode iz transkripta demantovali su direktor EMS-a, firma "Kontinental Vind" i američki ambasador koji je takođe pomenut u navodnom razgovoru Pajtića i Udovički.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи