Tanasković: Kosovo sigurno na dnevnom redu Uneska

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković ocenio je da je gotovo sigurno da će se zahtev za prijem Kosova u tu organizaciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu naći na dnevnom redu Izvršnog saveta Uneska i da će se o tome raspravljati i odlučivati oko 20. oktobra.

Darko Tanasković je u izjavi za Tanjug rekao da će se o tome da li će se predlog Albanije i grupe zemalja naći na dnevnom redu ovogodišnjeg zasedanja Izvršnog saveta Uneska 58 država članica ovog tela odlučivati 12. oktobra, na prvoj plenarnoj sednici.

"S obzirom na to da su 32 države članice Izvršnog saveta priznale 'Kosovo', a dvadesetak je i napismeno podržalo predlog Albanije, gotovo je sigurno da će se ova tačka naći na dnevnom redu i o njoj će se raspravljati i odlučivati pred kraj zasedanja, oko 20. oktobra", precizirao je Tanasković.

Dodao je da Delegacija Srbije pri Unesku, kao i celokupan sastav srpske diplomatske službe, na čelu s ministrom spoljnih poslova, Vlada Srbije i svi njeni resori, premijer, predsednik Republike, kao i SPC i SANU, ulažu maksimalne napore da se delovanjem u međunarodnoj zajednici spreči prijem Kosova u Unesko.

"Čak i kad bi bilo država s međunarodnopravnim subjektivitetom i suverenitetom, što ono nije, "Kosovo" ne bi bilo kvalifikovano i ne bi ispunjavalo elementarne uslove za članstvo", podvukao je Tanasković.

Istakao je da mnogi u svetu iskazuju razumevanje za argumente Srbije, ali je, kako je rekao, s obzirom na sistem glasanja u Unesku i određenu inerciju oportunizma u međunarodnim odnosima, pitanje da li će to u ovom trenutku biti i dovoljno.

"Mi se nadamo da hoće, a zatim, konačan izbor novih članova vrši se na Generalnoj konferenciji, gde je, za razliku od proste, 'Kosovuć za uspeh potrebna dvotrećinska većina glasova, od 195 država članica Uneska", zaključio je ambasador Srbije pri Unesku.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво