Vučić: Brezovica uzurpirana, ne damo Gazivode

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbiji oteta imovina na Brezovici i to uz pomoć međunarodne zajednice. Dobro, ako to podržavate i ako je baš benčmark predati Gazivode, onda kažem – ne dam Gazivode, pa da vidim šta ćete dalje, poručio je Vučić.

"Možda ćete mene smeniti, imate dovoljno medija pod kontrolom u Srbiji, imate dovoljno onih koji lažu svaki dan u vaše ime, ja vam kažem – ne dam Gazivode i to ću reći Frederiki Mogerini ako uopšte budem išao u Brisel trinaestog", poručio je Vučić, prenosi Tanjug. Premijer je govorio i o razlozima zašto ne ide na utakmicu u Albaniju. 

Vučić je na konferenciji za novinare sa Filipom Hamondom, britanskim šefom diplomatije,  rekao da je za Srbiju hapšenje radnika na Brezovici teška situacija, te da će Srbija pokušati da plati oglas u nekim od najvećih i najznačajnijih britanskih časopisa u kojem bismo saopštili da nam je oteta imovina na Brezovici, i to uz podršku međunarodne zajednice, a da bi se onda dala jednoj francuskoj kompaniji.

Kako je rekao, juče su uhapšeni ljudi, a da niko ne zna zašto.

"Valjda je Tači ljut što sam rekao da kao predsednik Vlade Srbije imam obavezu da razgovaram sa njim u Briselu, ali da mi se ne ide na zabave i na fudbalske utakmice sa njim, pa su onda nevine ljude koji nisu krivi ni za šta, a krivi su što rade u srpskom javnom preduzeću, uhapsili i to podržava međunarodna zajednica", naveo je Vučić, uz opasku da će svoje računa da polaže našem narodu.

Činimo sve da Kosovo ne uđe u Unesko, ali biće teško

Premijer Vučić rekao je da će Srbija učiniti sve da onemogući članstvo Kosova u Unesko, ali da će biti veoma teško da se to postigne.

"Prognoza je takva da ćemo teško, a daćemo sve od sebe, moliti za pomoć i podršku. Ali brojevi su takvi da ne idu u prilog, imaju bezbroj zemlja, od Antigve i Barbude, sa kojima čine većinu protiv nas", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

Premijer je rekao da se zbog situacije u Unesku Srbija nalazi pred velikim mukama i problemima, koje nismo mi proizveli i nemaju veze sa našom krivicom, pa mi ne možemo ni da ih ispravimo.

"Ne slažem se sa primanjem Kosova u Unesko, jasno sam govorio o svim pogubnim posledicama takve odluke i (ministru spoljnih poslova Velike Britanije Filipu) Hamondu. To je velika i krupna igra koja je u toku i u kojoj pokušavamo da zaštitimo naše nacionalne interese i odbranimo Srbiju", rekao je Vučić.

On je, međutim, naglasio da Srbija ne može i neće da prihvati ono što se može pročitati u kosovskoj štampi – da je manastir Dečani gradilo pleme Gaši za dinastiju Nimani!

"Nemojte da se smejete, i ja sam se smejao, ali to sada piše u njihovim knjigama", rekao je Vučić novinarima.

Prema njegovim rečima, u kosovskom parlametu spreman je i zakon kojim manastir Dečani treba da se proglasi imovinom Kosova.

"To nije i neće biti, ali da vidimo kako će ceo svet, Evropa i Zapad moći da nam kažu posle 700 godina, koliko postoje Dečani, kako će to moći da izvedu. Dečani su jedan od naših retkih manastira koji ima sve papire da je to srpski manastir, sa monaškim nizom koji nije prekidan kroz istoriju, čak i Turci su nam davali papire", ispričao je Vučić i dodao: "Sad hoćete to da ukinete, da vidimo kako ćete. Mi smo mali, nismo dovoljno jaki, ali bar imamo obraza da kažemo 'alal vera na tome'", rekao je Vučić.

Priština bi da svoja rešenja nametne mimo dijaloga

Kada je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja sa EU, Vučić je rekao da pokušaji da se u pregovaračku platformu za otvaranje poglavlja 35 ugrade odredbe kojima se unapred određuje ishod briselskog dijaloga i nameće stav Prištine o statusu Kosova, za Srbiju su lošije rešenje od formalnog priznanja nezavisnosti Kosova.

"Ova informacija je još teža, sam taj nacrt jednog groznog papira lošiji je za nas od formalnog priznanja nezavisnosti Kosova. Ovo je gore od toga", rekao je Vučić, poručivši da sve što Priština nije uspela dijalogom pokušava na ovaj način da uradi.

Sve što nisu uspeli u direktnom dijalogu, pokušavaju da stave u taj nacrt, ponovio je Vučić, poručivši: "Nadam se da to neće biti predlog."

Govoreći o Železari, premijer je izjavio da paljenje druge peći znači mnogo za celu srpsku privredu i dodao da ga raduje što je upaljena i druga peć.

Srpski premijer je rekao da je ponosan što je upaljena druga peć, ona koja je, kako je rekao, bila mrtva.

"Ponosan sam jer smo nešto što je ugašeno, što je bilo mrtvo, uspeli da probudimo, podignemo, da upalimo drugu peć, da ljudi rade, da im se plate povećaju. Ponovo ćemo svima u Železari povećati plate", poručio je Vučić.

Na pitanje o Telekomu, premijer je rekao da je pitanje dana a ne nedelje kada će biti raspisan javni poziv za privatizaciju te kompanije.

Vučić je poručio da Srbija neće po svaku cenu prodavati tu kompaniju, a pogotovo ako ne dobije dobru cenu i dobre uslove.

"Idemo sa tim, ali nećemo da prodajemo ako ne dobijemo dobru cenu i dobre uslove. Nama to nije potrebno zbog budžetskog deficita, on je pokriven, to nam neće ići u budžet, pola bi išlo u investiranja, a pola za loše kredite koje je uzimala DS", rekao je Vučić.

Precizirao je da je interesovanje za tu kompaniju pokazalo osam firmi, a da postoje još jedna ili dve koje su zainteresovane, sa kojima će se razgovarati.

Njegov stav je, dodao je, da je mnogo bolje da Telekom bude prodat, jer se plaši da će doživljavati pad, zato što teško može da izdrži utakmicu sa velikim svetskim igračima.

Pričaju bajke o vetroparkovima, a novac bi sebi u džep

Premijer Vučić kaže da neće biti stavljena tačka na priču sa vetroparkom dok se ne utvrdi da li je neko zaista tražio novac ili je neko drugi lagao, a onima koji insistiraju na vetroparkovima poručio je da građanima kažu da će dvostruko više plaćati struju iz tih izvora nego iz konvencionalnih, a sve da bi investitori zarađivali.

"Nema tačke dok se ceo postupak ne završi. Mora da se vidi – ili je neko tražio novac, ili je neko lagao. U svakom slučaju jedni ili drugi moraju da odgovaraju. Ja moram da vidim gde su mi te silne pare, pa da idem u zatvor ili neki drugi da odgovaraju pred licem pravde za laži koje su iznosili", poručio je Vučić.

Naglasio je i da je u svakom trenutku spreman da odgovori na svako takvo pitanje, iako je predsednik Vlade.

"Ali oko toga neću da se šalim. Ja gonim korumpirane neljude, a meni neko to govori i to oni koji su najgori u ovoj zemlji kada je to u pitanju", rekao je Vučić i ponovio da ne želi da iznosi detalje o razgovoru sa ministarkom državne uprave Kori Udovički.

Vučić kaže da se naslušao "raznih gluposti" o vetroparkovima.

"Pričate građanima Srbije o tome da se neko iz Vlade suprotstavio vetroparkovima, a ne kažeta da građani treba da direktno dvostruko više plate cenu struje da bi oni (investitori) zarađivali. Znate li kakve su pritiske vršili kad sam naredio da se smanji fid-in tarifa sa 9,5 na 9,2 evrocenti po kilovat-času, što je danas gotovo dvostruko više od aktulene cene struje", rekao je Vučić.

 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво