Читај ми!

Teška diplomatska borba protiv prijema Kosova u Unesko

Beograd vodi diplomatsku borbu kako bi sprečio prijem Kosova u Unesko. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da bi prijem Kosova u tu organizaciju bio apsurdan.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom o poseti Beogradu u naredna četiri meseca.

Dvojica premijera saglasila su se da je neophodno da češće usaglašavaju politiku povodom migrantske krize. Tema razgovora bila je i unapređenje ekonomske saradnje, ali i zahtev Albanije za prijem Kosova u Unesko, pošto je danas počela sednica Izvršnog saveta Uneska, na kojoj bi to mogla da bude jedna od tema.

Vučić je zamolio Ciprasa da Grčka glasa protiv prijema Kosova u tu organizaciju. Srbija čini sve da spreči da se ta tema nađe na dnevnom redu sednice Izvršnog saveta, a, ako se ipak nađe, da članice dva tela koja o tome odlučuju kažu "ne".

Iz Vlade Srbije pisma i pozivi na sve strane. Beograd vodi diplomatsku borbu kako bi ubedio članice Izvršnog saveta i Generalne skupštine Uneska da glasaju protiv prijema Kosova u tu organizaciju.

Dvanaestog oktobra znaće se da li će se ta tema naći na dnevnom redu, a do 21. da li će Kosovo preskočiti prvu prepreku i dobiti većinu u Izvršnom savetu. Matematika nije na strani Srbije. Od 58 članica saveta, 32 su priznale nezavisnost Kosova.

"Očekuje nas velika borba jer se vrši veliki pritisak od strane zapadnih zemalja na one zemlje koje nisu priznale Kosovo da ne glasaju protiv. Ovde se ne računaju uzdržani, već samo za i protiv i od toga prosta većina", kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Ukoliko dobije prostu većinu Izvršnog saveta, pred Prištinom će se naći druga prepreka – dvotrećinska većina u Generalnoj skupštini.

Ne postoji pravo veta, a glasovi uzdržanih se ne računaju.

Ministar Dačić napominje da ono što Srbija sada radi je da svima kaže da tendenciju Kosova da bude primljeno u Unesko shvata kao ozbiljan udarac na Srbiju.

"Ovo nije obična organizacija, ovo je teško pitanje za srpsku državu i narod, jer udara u sam identitet i suštinu postojanja našeg naroda. Ovde je reč o srpskoj patrijaršiji, tu je nastala srpska crkva i državnost, a ako će to biti kosovska kulturna baština, onda je to udarac na identitet Srbije i naroda, pa ćemo mi uraditi sve što možemo", rekao je Dačić.

Šef diplomatije ponavlja da bi prijem Kosova u Unesko bio apsurdan kao i prijem Islamske države u tu organizaciju, jer ne mogu da štite srpske spomenike oni koji su ih, ne tako davno, uništavali.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи