Читај ми!

Dokle se stiglo sa reformom političkog sistema

Javna slušanja o reformi političkog sistema započeta su pre dva i po meseca. Iako je planirano da do jeseni budu saslušani svi predlozi, to se nije desilo. Čeka se predlog najveće partije, Srpske napredne stranke, dok su sve ostale parlamentarne stranke svoje predloge već obrazložile.

Dosadašnji predlozi kreću se od izmena skupštinskog poslovnika, preko izbornog zakonodavstva pa do - Ustava. Koji smer je za SNS najizvesniji saznaćemo za desetak dana.

Zoran Babić iz SNS-a rekao je da bi parlament od 150 poslanika bio adakvetan veličini teritorije i broju stanovnika države. Kako dodaje, u SNS-u se vodi snažna debata i veruje da će ta stranka sredinom oktobra izneti i njihove mere.

Gordana Čomić iz DS-a rekla je da bi volela da svi razgovaraju o političkom integritetu ljudi koji se bave javnim poslovima.

"Možemo li to staviti kao načelo u Ustavu, šta ti je obaveza kad dobiješ javnu funkciju da upravljaš nekim opštim dobrom, da to bude precizno napisano u Ustavu i onda razrađeno zakonom", kaže Čomićeva.

Stranke se zalažu i za smanjenje broja poslanika u Skupštini Srbije, ali i bolju zastupljenost opština i gradova u Parlamentu. Optimalan broj još se traži.

"Predali smo vrlo jasno devet predloga i još sedam dodatnih predloga koji znače oblikovanje našeg političkog sistema o promeni izbornog zakonodavstva, smanjenje broja poslanika, smanjenja borja u vladi. Mi smo predložili da se ukinu okruzi i funkcije načelnika okruga koji nikakvu funkciju nemaju, predstavlja samo realni trošak", rekao je Rasim Ljaljić iz SDPS-a.

Osim političara, čuće se i glas stručnjaka i civilnog sektora. Tek tada, kompletiraće se predlozi.

Profesor FPN-a Zoran Stojiljković rekao je da bismo morali da imamo personalizovani proporcionalni sistem, umesto činjenice da na konkretnom izbornom mestu birate čoveka sa imenomi prezimenom i morate imati mogućnost građana da imaju informacije o tim građanima i njihovu relativno autonomnu poziciju. Kako je dodao, bez toga vi nećete promenti odnos snaga.

Akciona grupa za promenu političkog sistema do kraja godine izaći će sa konkretnim stavovima o promeni političkog sistema.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво