Читај ми!

Dobri rezultati Srbije, više sredstava iz fondova EU

Srbija je uskladila svoju statistiku sa evropskim sistemom i standardima, što će joj omogućiti lakši pristup sredstvima iz EU fondova, rečeno je povodom završetka projekta, za koji je EU donirala Srbiji 24 miliona evra.

Projekat je trajao četiri godine, od 29. septembra 2011. do 28. septembra 2015, godine, a obuvatio je tri komponente: popis stanovništva, domaćinstava i stanova, popis poljoprivrede i popis privrede - istraživanje strukture rashoda i prihoda poslovanja pravnih lica i preduzetnika, prenosi Tanjug.

"Srbija je sada bolje usklađena sa regionalnim, socijalnim i poljoprivrednim statističkim sistemima, što je ključno za korišćenje budućih fondova EU", rekao je savetnik u Delegaciji EU u Srbiji Stefan Hudolin.

Hudolin je istakao da se radi o velikom poduhvatu u kome je učestvovalo više od 50.000 popisivača, kao i da je zabeleženo više od 100.000 preuzimanja podataka i oko 8.000 aplikacija za mobilne telefone.

Podseća da su statistički podaci osnov za strateško i razvojno planiranje i da je statistika u Srbiji usklađena sa evropskom statistikom.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je precizirao da je ukupna vrednost tog posla bila 40 miliona evra, od čega je EU obezbedila 60 odsto sredstava.

Navodi da je za potrebe popisa, u okviru projekta "IPA 2011 - Direktna finansijska podrška EK za usaglašavanje statičkog sistema Srbije sa Evropskim statičkim sistemom", bilo odštampano više od 300 tona materijala i objavljeno oko 60 knjiga i specijalnih publikacija.

"Dobijeni podaci su od neprocenjive vrednosti, ne samo za kreatore politike i Zavod za statistiku, već za celo društvo", istakao je Kovačević.

Podseća da Srbija ima dugu tradiciju popisa, koja datira još iz 1834. godine i da su ti podaci istorijsko blago.

Direktor Republičkog sekretarijata za javne politike Jasna Atanasijević je poručila da vlada prilikom kreiranja javnih politika treba što više da koristi dobijene statističke podatke.

Učesnicim skupa se video porukom obratio i direktor za međunarodne odnose Evrostata Piter Everers koji je, takođe, pohvalio Republički zavod za statistiku Srbije ističući da se su popisi stanovništva, poljoprivrede i privrede uspešno sprovedeni, kao i da je Srbija pokazala posvećenost u usklađivanju svog statističkog sistema sa EU, što je veoma ohrabrujuće.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво