Читај ми!

Tači: Kosovo nije u krizi

Kosovo nije u krizi, tvrdi zamenik kosovskog premijera Hašim Tači, koji blokadu parlamenta, zbog nezadovoljstva opozicije Briselskim sporazumima, posebno formiranjem Zajednice srpskih opština, naziva "tehničkom preprekom" koja će biti prevaziđena.

Hašim Tači je gostujući na prištinskoj RTV21 rekao da ne vidi razlog da se u razrešenje ovog problema uključuje predsednica Atifete Jahjaga, prenosi Tanjug.

"Kosovo nije u krizi. Kosovo nije blokirano. Postoji tehnička prepreka zbog koje skupština ne funkcioniše, ali ta prepreka će biti prevaziđena", rekao je Tači.

Precizirao je da je predsednik parlamenta Kadri Veselji uputio poruke opoziciji. Tači se, međutim, saglasio da nije dobro to što opozicija najavljuje da će bojkotovati rad skupštine.

Prištinski mediji i analitičari smatraju da se kriza kosovskog parlamenta zbog blokade opozicije produbljuje.

Opozicija, naime, traži da premijer Isa Mustafa povuče potpis sa četiri sporazuma, koja su Beograd i Priština postigli krajem avgusta u Briselu među kojima je i sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Opozicija još zahteva da vlast povuče potpis sa sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, a analitičari upozoravaju da se došlo do trenutka kada bi se mogla očekivati destabilizacija Kosova.

Premijer Mustafa je opoziciji poručio da ne prihvata uslove i da potpis sa Briselskih sporazuma neće biti povučen, a poruku opozociji poslao je i američki ambasador u Prištini Greb Delavie rekavši da SAD podržavaju dokumente potpisane u Briselu, uključujući i sprazum o formiranju ZSO.

Istovremeno radikalni opozicioni pokret Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo skupile su, kako se tvrdi, 150 hiljada potpisa građana koji podržavaju zahteve opozicije.

Osvrnuvši se na spekulacije da će se vladajućoj koaliciji pridružiti Alijansa za bezbednost Kosova Ramuša Haradinaja, Tači je rekao da proširivanja koalicije neće biti, te da će izbori biti održani juna 2018.

"Zato, pustite da ispoštujemo koaliciju, da radimo na jačanju naše zemlje i da zajedno idemo napred", precizirao je Tači.

Najnovija dešava podstakla su ponovo spekulacije da bi Haradinajeva ABK mogla da postane deo vladajuće koalicije.

Po nekim politickim kalkulacijama Haradinaj bi mogao da dobije funkciju koju sada ima lider DPK Hašim Tači, a Tači bi u tom slučaju bio biran za presednika Kosova.

Pozivajući se na svoje izvore, prištinski dnevnik Zeri navodi da u trenutku kada Hašim Tači bude izabran za predsednika Kosova u aprilu naredne godine postoje realne šanse da Haradinaj dobije funkciju prvog zamenika premijera i ministra inostranih poslova a njegova partija bi dobila još nekoliko ministarstava u kosovskoj vladi.

"Ako se postigne saglasnost da Haradinaj uđe u vladu, a mogućnosti su velike, onda će mnogo lakše da bude sa procesom ZSO ali i sa ostalim 'vrućim temama' koje nas čekaju", rekao je neimenovani izvor Zeriju.

Upitan ko treba da preuzme ulogu onoga koji će izvesti zemlju iz ove situacije pošto opozicija nema nameru da odustane, Tači je rekao da je to uloga građna.

"To je uloga građana ove zemlje koji su izrazili svoju volju na izborima. Ne treba se sada busati u grudi ili pokušavati na silu da se zaobiđe ili prekrši volja birača koji su izabrali svoje legitimne predstavnike", naveo je i dodao da se proces nastavlja uz potpuno poštovanje legitimnosti volje građana i vladajuće koalicije i opozicije, ali prvenstveno uz poštovanje Ustava i zakona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи