Читај ми!

Usvojeni propisi za bolju zaštitu turista

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o turizmu i Zakon o nacionalnim parkovima. Izmene bi trebalo da doprinesu suzbijanju sive ekonomije u toj oblasti i boljoj zaštiti turista. Propisima o nacionalnim parkovima utvrđuju se mere zaštite prirode i prirodnih vrednosti u nacionalnim parkovima.

Usvojene izmene trebalo da doprinesu suzbijanju sive ekonomije u toj oblasti i boljoj zaštiti turista koji putuju preko turističkih agencija, navodi Tanjug.

Kako je tokom skupštinske rasprave o tom aktu rekao ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, nova rešenja predvidaju šire nadležnosti inspekcijskog nadzora, a predvideno je da inspekcije mogu ubuduće da kontrolišu rad u privatnom sektoru, ispunjenost minimalnih tehnickih uslova u privatnom sektoru i seoskim domacinstiva, kao i naplatu boravišne takse.

Ministar je naveo da se njima definišu i jasni kriterijumi za izbor direktora turističkih organizacija, a predvideno je i da organizatori putovanja moraju da imaju bankarsku garanciju ili polisu kako bi dobili licencu za rad.

Prioritetan zadatak predloženih izmena, kako je navela Vlada Srbije u obrazloženju, jeste i uspostavljanje pravnog okvira koji bi pružio punu podršku uspešnom i efikasnom upravljanju razvojem turizma i koji bi obezbedio usaglašenost svih zakona kojima se reguliše ta oblast.

Izmenama se uvodi mogućnost podsticanja turističkog prometa realizovanog na teritoriji Srbije, čime država može da utiče na unapređenje turističkog prometa i deviznih efekata od turizma.

U cilju efikasnijeg ostvarivanja primarnog zadatka - suzbijanja sive ekonomije, izvršena je preraspodela prava, obaveza i ovlašćenja inspekcijskih službi.

Tako je lokalnoj samoupravi, odnosno ovlašćenim inspekcijskim organima lokalne samouprave poveren određeni deo nadzora nad primenom ovog zakona.

Izmenama se, pored ostalog, ponovo vraća obaveza da sami kandidati snose troškove polaganja i teorijskog i praktičnog dela stručnog ispita, a Vlada Srbije očekuje da će time doći do većeg priliva u budžet RS i budžet jedinice lokalne samouprave.

Usvojenim Zakonom o nacionalnim parkovima utvrđuju se mere zaštite prirode i prirodnih vrednosti u nacionalnim parkovima u Srbiji.

Zakonom se uređuju ciljevi, vrednosti, površina, granice i režimi zaštite, upravljanje i održivo korišćenje nacionalnih parkova "Fruška gora", "Đerdap", "Tara", "Kopaonik" i "Šar planina".

Novim zakonskim rešenjima preciznije se definišu režimi zaštite, tako što su taksativno navedene aktivnosti i radovi koje je moguće obavljati u pojedinim stepenima zaštite, što stvara veću pravnu sigurnost za potencijalne investitore, navela je Vlada Srbije u obrazloženju tog akta.

Predložnim rešenjima se jasnije definišu i obaveze upravljača, kroz sprovođenje režima zaštite u nacionalnom parku i upravljanje prirodnim vrednostima, građevinskim zemljištem koje mu je preneto na korišćenje i upravljanje, objektima koji služe upravljanju prirodnim vrednostima, kao i drugim nepokretnostima koja mu se povere na upravljanje.

Jasnije se definiše razvoj i upravljanje, pravila ponašanja, politika održvigo razvoja i finansiranje nacionalnih parkova.

Poslanici su ratifikovali sporazume Srbije i Makedonije u oblasti turizma i o ekonomskoj saradnji, Srbije i Maroka o saradnji u oblasti veterine, Srbije i Marađarske o pravovremenoj informaciji u slučaju radiološke opasnosti, kao i nekoliko drugih međunarodnih akata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара