Читај ми!

Nikolić: Moralna obaveza smanjiti siromaštvo

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je na samitu UN posvećenom Agendi održivog razvoja do 2030. da je moralna obaveza da se stvore uslovi da niko u svetu više ne gladuje, da se obezbedi puna rodna ravnopravnost i osnaži položaj žena, i da se zaustavi pogubno zagrevanje planete, koja je ugrožena ozbiljnim klimatskim promenama.

Tomislav Nikolić je u Njujorku rekao da su zvona za uzbunu sve češće prirodne katastrofe kao što su suše i poplave koje su prošle godine dramatično i teško pogodile Srbiju i region, prenosi Beta.

"Ovde, u sedištu Svetske organizacije, usvojili smo, na najvišem nivou, ambicioznu transformativnu Agendu, kojom želimo da promenimo realnost naše civilizacije u sledećih petnaest godina. Pred nama je težak zadatak, bez presedana, da do 2030. godine iskorenimo siromaštvo, posebno ono najekstremnije, i da postavimo osnove za očuvanje održivog razvoja naše planete u korist generacija koje dolaze posle nas", rekao je Nikolić.

On je rekao da konsenzus o novoj globalnoj agendi održivog razvoja nije bilo lako postići, ali da je nesumnjivo da zajedno "delimo planetu, da drugu nemamo i da nam je dužnost i obaveza da učinimo sve da je sačuvamo i da obezbedimo održivi razvoj kao i razvoj najugroženijih".

"Potvrdili smo princip da je svaka zemlja ipak prvenstveno odgovorna za sopstveni razvoj i da je dužna da obezbedi preduslove za svoj napredak i prosperitet kroz razvoj dobrog upravljanja i vladavinu prava, borbu protiv korupcije i nezakonitih finansijskih tokova", naveo je Nikolić.

Kako je istakao, Srbija kao zemlja srednjeg dohotka, u tranziciji, bez izlaza na more, još uvek pod teretom brige zbog velikog broja izbeglica i raseljenih lica posle konflikata u regionu, deli sudbinu mnogih zemalja koje su suočene sa sličnim razvojnim problemima.

On je rekao da nekontrolisani dramatični priliv migranata, koji u desetinama hiljada, uz dugo čekanje na granicama Evropske unije, prolaze kroz Srbiju u potrazi za boljim životom i utočištem, predstavlja poseban izazov i nameće potrebu zajedničkog rada na njegovom rešenju.

"Srbija u punoj meri stoji na stanovištu da razvoj nije moguć bez mira i stabilnosti, posebno podržavamo realizaciju globalnog razvojnog cilja 16, koji je posvećen unapređenju mirnih i inkluzivnih društava. U tom okviru Srbija ulaže kontinuirane napore za razvoj dobrosusedskih odnosa u svom neposrednom regionu i smatra da proces pomirenja i saradnje nema alternative", istakao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, kao i druge zemlje u regionu, Srbija je opterećena problemom visoke nezaposlenosti, posebno mladih, i niskom stopom ekonomskog rasta, ali napomenuo je i da se ipak očekuje pozitivan rast društvenog bruto proizvoda već od ove godine.

On je naveo da Srbija, kao kandidat za pristupanje Evropskoj uniji, pravni sistem prilagođava tekovinama pravnog sistema EU i čini ozbiljne korake na planu ekonomskih reformi, u izgradnji infrastrukture, razvoju proizvodnje održive energije i rešavanju nagomilanih problema u sferi zaštite životne sredine.

"Vrlo nam je jasno da uspeh u obezbeđenju održivog razvoja nije moguć bez svestrane regionalne saradnje. U tom okviru planiramo da organizujemo regionalne konsultacije krajem ove godine u Beogradu, kako bi sa našim partnerima u susedstvu sagledali kako da zajedno radimo na realizaciji Agende održivog razvoja", istakao je Nikolić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи