Читај ми!

Poslanici o hrvatskoj blokadi granice

EU treba da izvrši pritisak na Hrvatsku, koja je njena članica, kako bi se situacija na graničnom prelazu sa Srbijom normalizovala i tako sprečilo narušavanje jednog od temeljnih vrednosti te unije - sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala, poručeno je iz većine stranaka u republičkom parlamentu.

Iz opozicije na hrvatsko-srpski problem gledaju kao na deo kampanje, te poručuju da je u pitanju "najskuplja izborna kampanja u istoriji Balkana", prenosi Tanjug.

Poslanik na listi SNS Miodrag Linta rekao je novinarima da u Hrvatskoj nema političke volje da se na miran način reši to pitanje i da vlada te zemlje i premijer Zoran Milanović procenjuju da će na antisrpskoj retorici i merama na granici dobiti neki politički poen uoči tamošnjih izbora.

"Ovde mora da se uključi EU i pošalje jasnu poruku, izvrši pritisak na Zagreb da odustane od besmislenih zabrana. Ovo je jedno apsolutno neprihvatljivo ponašanje i ovo može da razreši jedino Brisel", poručio je Linta, koji je osudio jučerašnju Milovanovićevu izjavu da su Srbi varvari, ocenjujući je kao vrhunac njegovog primitivnog ponašanja.

Šef socijalista u parlamentu Đorđe Milićević poručuje da ta stranka očekuje jasno definisan stav EU o migrantskoj krizi, da osudi ponašanje Hrvatske i tako omogući i obezbedi sprovođenje evropskih standarda na svojim granicama.

"Na ovakav način su narušeni temeljni principi EU, a narušila ih je članica EU", rekao je Milićević, navodeći da Hrvatska mora da povuče bezmislenu i sramnu odluku o blokadi granice.

Vlada Srbije je, kako ističe Milićević, pokazala da želi da bude deo rešenja i nijednim svojim potezom i gestom nije doprinela da dođe do aktuelne situacije.

U tom smislu su, objasnio je, kontramere koje su preduzete iznuđene, jer Srbija mora da štiti interese svojih građana.

Milorad Mijatović iz Socijaldemokratske stranke Srbije takođe poručuje da su mere Srbije iznuđene, kao i da će naša država tražiti najbolje rešenje da se granice što pre otvore, dok je Petar Petrović iz Jedinstvene Srbije naveo da je dogovor moguć ali da treba da ga želi i druga strana.

Iz opozicije, međutim, kritikuju ponašanje dve vlade i dva premijera, navodeći da je cela situacija u cilju budućih izbora.

DS: Krajnje vreme za dogovor

Šef demokrata u parlamentu Borislav Stefanović navodi da je u pitanju "najskuplja izborna kampanja u istoriji Balkana", koja u ovom trenutku košta stotine miliona evra, a koju će platiti građani dve zemlje.

Stefanović poručuje da je krajnje vreme da se napravi dogovor oko problema na granici.

"Kad to kažem ne mislim na međusobni dogovor, jer to nije moguće", rekao je Stefanović, koji misli da EU treba da se uključi u problem.

Premijeri dve zemlje, prema njegovim rečima, treba da napuste "dečje rovove" koje su iskopali i uz pomoć Brisela i Berlina omoguće građanima da žive normalno i da se normalno odvija privredna aktivnost.

Zoran Živković iz Nove stranke kaže da su zemlje u regionu trebalo da sednu za sto još pre godinu dana kada je počela izbeglička kriza, kako bi imali spremne odgovore na nju.

To pitanje, prema njemu, ne bi trebalo da bude tema izborne kampanje, a poručuje i da je nedopustivo ponašanje predstavnika dve vlade i retorika koju koriste. "Ta razmena reči i to ponašanje je takvo da o njemu treba da se izjasne psihijatri", naveo je Živković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво