Читај ми!

Vučić: Čekamo EU do 14 časova, onda slede kontramere

Hitna sednica Biroa za koordinaciju svih službi bezbednosti zakazana je za 16 časova, saznaje RTS. Vučić je jutros poručio: Ukoliko Brisel do 14 časova ne odgovori na situaciju na srpsko-hrvatskoj granici, Srbija će preduzeti kontramere zbog jednostranog zatvaranja granice za srpske kamione.

Premijer Srbije zakazao je hitnu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti za 16 časova, posle čega će se oko 17 časova obratiti javnosti, saznaje RTS.

Vučić je jutros poručio da Srbija čeka da EU reaguje do 14 sati, a onda će mirno, hladne glave reagovati, ne kršeći međunarodne propise, ali će svakako ukazati Hrvatskoj da ne može ni da se iživljava niti da ponižava Srbiju, njene državljane i uništava privredu Srbije bez posledica.

Premijer je potez Hrvatske ocenio kao "skandal neverovatnih razmera".

Na drugoj strani, dodao je, Mađarska je bila poštena, jer je zatvorila granicu u oba smera, a Hrvati su zatvorili prolaz za srpske kamione, ali "vrlo lepo" njihovi kamioni idu u Srbiju.

"To što su uradili je katastrofa za ceo region. Oni mogu da budu neodgovorni koliko god hoće, ali prema nama ne mogu. To je katastrofalan signal. Zamislite, zovete investitore iz celog sveta, a onda kažete: 'Ne možete da pređete granicu'. To tako ni mala deca ne zamišljaju da je moguće", podvukao je Vučić.

Premijer je istakao da je obaveza Vlade da štiti svoj narod od napada kao što su narušavanje ekonomije, vređanje poređenjem s muvama i orlovima i zaključio da hrvatski potez predstavlja brutalni napad na Srbiju i pokušaj brutalnog uništavanja srpske ekonomije.

Upitan kolika je šteta, Vučić je preneo da je šteta pretrpljenja zbog zatvaranja mađarskih i hrvatskih granica oko 20 miliona evra, ali da će se ozbiljnija analiza znati nakon današnje sednice Vlade, ocenivši potez hrvatske vlasti kao "skandal neverovatnih razmera".

Ponovio je apel Srbije hrvatskim vlastima da ne donose mere i sankcije protiv Srbije bez razloga, a obrazloženje koje su tražili šef srpske diplomatije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović od svojih hrvatskih kolega, kaže, šokiralo ga je, jer je Hrvatska u zvaničnom dopisu tražila od Srbije da deo izbeglica preusmeri na mađarsku i druge granice EU.

Vučić je ponovio i da ovakvim ponašanjem Hrvatska krši brojne sporazume koje je Srbija potpisala sa EU: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Barselonsku konvenciju UN i brojne konvencije o tranzitu, kao i međudržavni ugovor koji je Srbija potpisala sa ovim susedom 1997. godine.

"Odgovor Hrvatske spada u zonu sumraka: 'Ajde vi Srbi pošaljite pola izbeglica na Horgoš, pola kod nas i pustićemo saobraćaj. To je zvaničan odgovor", naveo je premijer, primetivši da ponašanje Hrvatske dovodi celu EU u poziciju da krši civilizacijske norme.

Srbija se, prema njegovim rečima, suočava sa problemom izbeglica pet meseci, a Hrvatska samo pet dana i "opet oni imaju problema, a mi nemamo".

Vučić je podsetio i da u prva četiri i po meseca niko od izbeglica nije išao u Hrvatsku, te da su sami birali svoje rute.

"Da li to znači da je trebalo da mi zaustavimo sav saobraćaj sa Makedonijom? Ako neka granica radi, to je naša, a Hrvati ne kontrolišu izbeglice, kao – plaše se da im uzmu otisak prsta. Mi se ne plašimo i kontrolišemo ih", objasnio premijer.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво