Vučić: Hvala Norveškoj, izbeglice nam nisu veliki problem

Srpski premijer Aleksandar Vučić kaže da izbegličku krizu ne vidi kao veliki problem, kaže i da Srbija ima iskustvo sa izbeglicama, a ambasadoru Norveške u Beogradu Arneu Sanesu Bjornstadu zahvaljuje na pomoći norveške vlade. Vlada Norveške je izdvojila 3,25 miliona evra za neposrednu pomoć Srbiji u izbegličkoj krizi.

"Norveška je još jednom pokazala da je istinski i veliki prijatelj", rekao je premijer na konferenciji za novinare, podsetivši da je Norveška dala pet miliona evra pomoći nakon prošlogodišnjih poplava, te da je u svakoj situaciji kad je bilo potrebno davala i pomagala.

I danas su dobro razumeli naše potrebe, primetio je i naveo da su osim 3,28 miliona evra za nekoliko nevladinih organizacija, Norvežani još 3,25 miliona evra namenili kao pomoć državnom budžetu, jer, kako je rekao, Srbija ima operativne troškove, pre svega MUP, ministarstva rada, odbrane i druge institucije koje svakodnevno pružaju pomoć izbeglicama.

Vučić je na konferenciji za novinare posebno zahvalio norveškoj vladi na priznanju da se Srbija pokazala kao odgovorna zemlja u ovoj krizi koja traje, prenosi Tanjug.

"Ne vidim da je to tako veliki problem kao što vide svi drugi na velikoj kugli zemaljskoj. Nemaju šta drugo da pišu pa plaše ljude raznim brojkama i teorijama, kao da se ne radi o ljudima nego vanzemaljcima. Mi nemamo problem s tim i dobro tretiramo te ljude", naveo je premijer.

Podsetivši da Srbija ima iskustva s izbeglicama iz svih delova bivše Jugoslavije, Vučić je poručio: "Pogledajte danas koliko imamo onih koji su izbegli a koji su na važnim mestima u državi. Moja porodica je izbeglička, a ja sam sada predsednik Vlade."

Vučić je rekao da je posao države da brine o izbeglicama i da se raduje da je migrant sa detetom kojeg je pre više dana šutirala jedna mađarska kamermanka, što je nazvao divljačkim ponašanjem, dobio posao u Španiji.

"Očigledno je da dobro u svetu mora da pobedi, ali i da postoje neki koji se neodgovorno ponašaju", zaključio je srpski premijer.

Premijer kaže da je ponosan i zadovoljan što se srpski narod ne ponaša ksenofobično i što Vlada radi odgovoran posao kad je reč o izbeglicama, i ponovio da je Srbija prva zemlja koja ih registruje, obezbeđuje lekarsku pomoć i prenoćište.

On je rekao da očekuje da će se izbeglice duže zadržavati u Srbiji u narednom periodu zbog zime koje dolazi, te da će Srbija sve učiniti da pripremi prihvatne centre. 

Naveo je da je Srbija dobila mnogo novca od Evrope, ali i da smo dobili "hiljadu puta manje" nego mnoge zemlje koje "prvi put kada je trebalo da pokažu solidarnost i u davanju novca, a ne samo u primanju" to nisu učinile.

"Mnogo sam tolerantan i solidaran kad treba da uzmem pare, a kad treba nešto da dam, pa makar samo osmeh i malo pažnje, te solidarnosti nema. Srećan sam što Srbija ne pripada krugu tih zemalja", naglašava Vučić.

Srpski premijer je uveren da izbeglice koje dolaze sa Bliskog istoka ne bi trebalo da budu problem za Evropu i tvrdi da je problem u suštini u neorganizaciji, nejedinstvu i što svako štiti svoje partikularne interese.

On je rekao da mu nisu poznati podaci o mogućih 35 miliona izbeglica koji će doći s Bliskog istoka, a koje je juče izneo šef mađarske diplomatije Peter Sijarto. Veruje, kaže, da je Sijarto pametan čovek, ali mu nije jasno gde je našao tih 35 miliona ljudi.

"Jedino ako je računao ceo nadsaharski deo. Broj stanovnika Sirije i Iraka je mnogo manji", primetio je Vučić, a prema njegovim saznanjima a na osnovu relevantnih podataka različitih službi, moguće je, dodao je, da se pokrene još milion ljudi.

"Za Evropu to ne bi trebalo da bude problem, osim što je problem u neorganizaciji, nejedinstvu i što svako štiti svoje partikularne interese", ocenio je premijer.

Od Norvešške 6,5 miliona evra za pomoć izbeglicama

Vlada Norveške je izdvojila 3,25 miliona evra za neposrednu pomoć Srbiji u izbegličkoj krizi, koja će biti stavljena na raspolaganje državnim organima, rekao je ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad.

Ta sredstva će se koristiti u skladu sa zahtevima iz Komesarijata za izbeglice, ministarstava unutrašnjih poslova, rada, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva, rekao je Bjornstad na konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Bjornstad je rekao da je Norveška obezbedila i dodatnih 3,25 miliona evra koji će biti stavljeni na raspolaganje međunarodnim organizacijama – Crvenom krstu, UNHCR-u i drugima koji će pomagati Srbiju u krizi.

Prioritet norveške vlade biće adekvatan smeštaj izbeglica, tako da će sledeće nedelje početi rekonstrukcija prihvatnog centra u Preševu, rekao je Bjornstad.

On je dodao i da će MUP uskoro dobiti i dodatnu opremu za registraciju izbeglica, a u funkciju će biti stavljena i mobilna bolnica koju je Norveška donirala Vladi.

Ambasador Norveške je rekao da je Srbija pokazala veliku požrtvovanost i solidarnost i da je reakcija srpskog naroda bila humana, i podsetio da je prošle godine Norveška donirala pet miliona evra za rekonstrukciju poplavljenih područja i da su ta sredstva gotovo potrošena.

"To je bilo iskustvo na koje možemo da se oslonimo i u ovoj krizi", rekao je Bjornstad.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи