Читај ми!

Lokalni izbori u Medveđi

U Medveđi su održani vanredni lokalni izbori na kojima su se za 35 odborničkih mesta borili predstavnici pet izbornih lista – tri srpske i dve albanske. Albanci koji žive na Kosovu, a fiktivno su prijavljeni u Medveđi, masovno su dolazili na glasanje.

U zgradu Skupštine Opštine Medveđa, gde je sediše Opštinske izborne komisije (OIK), oko 20:40 sati stigli su rezultati sa jednog od biračkih mesta.

U OIK-u nisu mogli da potvrde da li je glasanje na svih 28 biračkih mesta kompletno završeno, jer je sa nekoliko udaljenih sela nemoguće uspostaviti kontakt telefonom, preneo je Tanjug.

Sva glasačka mesta otvorena su na vreme, a do 16 časova na izbore je izašlo oko 40 odsto birača, potvrđeno je izveštaču RTS-a u Opštinskoj izbornoj komisiji.

Kako saznaje izveštač RTS-a, veliki broj Albanaca koji živi na Kosovu, a fiktivno je prijavljen u Medveđi, organizovano je dolazio na glasanje.

Na biračkom spisku je 10.465 lica, a građana Medveđe čak 3.023 manje.

Zbog povremenog pada sistema na administrativnom prelazu Mutivode saobraćaj je bio usporen, pa tako su i autobusi sa Albancima koji su krenuli u Medveđu sporije stizali na glasačka mesta.

Opštinska izborna komisija u Medveđi večeras je kao neosnovan odbacila zahtev dve albanske liste za produženje vremena za glasanja na lokalnim izborima u toj opštini.

"Zahtev dve albanske liste je, u skladu sa zakonom, odbačen kao neosnovan" izjavio je Tanjugu posle sednice OIK predsednik te komisije Zoran Radenović.

Nešto ranije dve albanske liste uputile su zahtev da se produži vreme glasanja na nekim biračkim mestima.

Ovo su važni izbori za one koji žive u Medveđi, čije stanovništvo većinom čine Srbi, dok je osam odsto stanovnika albanske nacionalnosti. Inače, premijer Aleksandar Vučić je tokom nedavnog gostovanja na RTS-u rekao da u Medveđi živi šest do sedam odsto Albanaca, ali "ih oni crtaju na papiru". 

Ranije danas, u Opštinskoj izbornoj komisiji, čiji su članovi obišli neka od glasačkih mesta, rekli su da izborni proces u Medveđi protiče bez problema. Najveća gužva je bila na dva biračka mesta u centru grada – Medveđa 1 i 2.

Predsednik Opštinske izborne komisije Zoran Radenović rekao je da nije bilo nikakvih prigovora.

Sekretar Opštinske izborne komisije Ivan Kostić kaže da su sva biračka mesta otvorena na vrem.

Danas je otvoreno 28 glasačkih mesta. Za poverenje oko 10.465 upisanih birača borilo se pet izbornih lista, a prva na izbornom listiću je lista "Aleksandar Vučić – Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije".

Sledi lista "Demokratska partija – Nagib Arifi", koju predvodi aktuelni predsednik Opštine Bujanovac, dok je pod brojem tri proglašena izborna lista Grupe građana "Za Gornju Jablanicu" Medveđa.

Izborna lista dve albanske stranke – Partije za demokratsko delovanje (PDD) i Demokratske unije Albanaca (DUA) je četvrta, dok je kao peta proglašna lista "Demokratska stranka – Nebojša Trajković".

PDD predvodi republički poslanik Riza Halimi, a DUA Rahmi Zulfiju, a stranačka centrala obe političke partije koja okuplja lokalne Albance je u Preševu.

Prvi rezultati očekuju se već oko 22 sata, a regularnost izbora prate i posmatrači OEBS-a. U multinacionalnoj sredini od novog rukovodstva Medveđe građani očekuju samo jedno – bolji život.

Lokalne izbore u Medveđi je raspisala predsednica republičkog parlamenta Maja Gojković, pošto je prethodno 8. juna Vlada Srbije raspustila Skupštinu opštine Medveđa.

Razlog za tu odluku Vlade je bilo, kako je tada saopšteno, to što u zakonskom roku nije održana nijedna sednica opštinskog parlamenta.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво