Читај ми!

Nikolić primio akreditive ambasadora

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora BiH Lazara Mrkića, ambasadora Holandije Henka van den Dola, ambasadorke Slovačke Dagmare Repčekove, ambasadora Finske Perti Ikonena i ambasadora Norveške Arnea Sanesa Bjernstada.

Specijalne i paralelne veze koje Srbija ima sa Republikom Srpskom nisu smetnja za saradnju Sarajeva i Beograda, već put kojim se mogu unaprediti odnosi između naše dve zemlje, rekao je novoimenovani ambasador BiH u Beogradu Lazar Mirkić, koji je predsedniku Tomislavu Nikoliću predao akreditivna pisma, prenosi Tanjug.

Mirkić je naglasio da je za BiH izuzetno važan principijelni stav o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, kao i da BiH pitanje Kosova i Metohije smatra unutrašnjim pitanjem Srbije.

Podsetio je da BiH nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i naglasio da ta zemlja podržava briselski dijalog pod okriljem EU, te da će pozdraviti svaki postignuti dogovor.

Novi ambasador je ukazao da razmena poseta najviših zvaničnika Srbije i BiH treba biti nastavljena i ocenio da će poseta predsednika Nikolića Sarajevu biti snažna poruka svima da imamo iste ciljeve za budućnost naših naroda.

Takođe, dodao je, predstojeća zajednička sednica Saveta ministara BiH i Vlade Srbije biće prilika da se napravi presek naših bilateralnih odnosa, ispitaju nove mogućnosti saradnje i ucrta pravac budućih zajedničkih aktivnosti.

Podsetivši da je Srbija među najvećim investitorima u BiH i njen značajan spoljnotrgovinski partner, Mirkić je izrazio uverenje da će dve zemlje zajedničkim radom unaprediti ekonomsku saradnju i ukazao da je izgradnja putne infrastrukture od ključnog značaja.

Nikolić je poručio da će Srbija nastaviti snažno da podržava sve aktivnosti koje doprinose prevazilaženju razlika i problema do kojih je došlo u zajedničkoj istoriji naših država i naroda.

"Naše aktivnosti biće usmerene ka jačanju dijaloga, izgradnji razumevanja i stvaranju opšte klime poverenja, u kojoj će se u interesu građana rešavati sva otvorena pitanja", istakao je Nikolić.

Kako je dodao, saradnja Srbije posle katastrofalnih poplava prošle godine i zajedničko delovanje tokom pripreme Donatorske konferencije pokazali su da se samo u zajedništvu i dobrosusedskoj saradnji mogu prevazilaziti problemi, postizati dobri rezultati i stvarati uslovi za bolju budućnost naših zemalja i naroda.

"Principijelni stav Srbije je da su temelj svake dobre i uspešne spoljne politike kvalitetni i svestrani dobrosusedski odnosi, zasnovani na međusobnom razumevanju i uvažavanju", zaključio je predsednik Srbije.

Holandija važan partner Srbiji

Predsednik Nikolić je, primajući akreditive, istakao da Srbija visoko ceni aktivnu podršku i razumevanje Holandije za napore koje naša zemlja čini na putu evropskih integracija.

"U naše najvažnije prioritete spada i sprovođenje svih reformi koje imaju za cilj izgradnju modernog društva, zasnovanog na zajedničkim evropskim vrednostima, ali i pronalaženje pravednog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije koje bi obezbedilo normalan život svih tamošnjih građana i ojačalo stabilnost i bezbednost celog regiona i Evrope", rekao je Nikolić i istakao da je Srbiji u tome posebno važna i dragocena podrška Holandije.

Nikolić je ukazao da je Holandija važan ekonomski partner Srbije i izrazio uverenje da će ekonomski odnosi između dve zemlje biti još dinamičniji i da će sve veći broj holandskih kompanija pronaći interes za ulaganje i poslovanje na srpskom tržištu.

"Pozdravljamo napredak koji je Srbija do sada postigla i ohrabrujemo vas da ostanete istrajni u vašoj reformskoj agendi", rekao je Van den Dol, dodavši da njegova vlada trenutno izdvaja iz budžeta više od milion evra godišnje za podršku naporima Srbije u tom procesu.

Istakao je da će Holandija, naročito na polju vladavine prava, ostati snažan i pouzdan partner srpskim prijateljima.

Kako je naveo, u zemljama u kojima je ranije bio na dužnosti ambasadora - Poljskoj i Letoniji - uverio se da opipljiva perspektiva članstva u EU može da pomogne i vladama i društvima u uvođenju i primeni kompleksnih, ali istovremeno nužnih i pozitivnih reformi.

Van den Dol je istakao da je Srbija izabrala uravnotežen, odgovoran i konstruktivan pristup izbegličkoj krizi, kao i da uspešno predsedava OEBS-u i ulaže verodostojne napore na polju regionalne saradnje i pomirenja u čemu će, poručio je, Holandija biti uz nju.

Novi ambasador Holandije je ocenio i da su bilateralni odnosi dve zemlje ojačali kako što se tiče političkih odnosa tako i u ekonomskoj sferi istakavši da postoji odlična saradnja između ministarstava poljoprivrede dve zemlje.

"Spremni smo da ulažemo u obnovljivu energiju, a postoje trgovinski interesi i u oblasti brodogradnje i IT sektora", rekao je holandski diplomata.

Podrška Slovačke na putu ka EU 

Ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova je prenela da Srbija može da računa na punu podršku Slovačke za ubrzanje otvaranja prvih poglavlja sa EU.

"Spremni smo da vam i dalje pomažemo u primeni teških zadataka u procesu pristupanja", istakla je slovački diplomata.

Nikolić je poručio da Srbija želi da sa Slovačkom unapređuje svestranu saradnju, a posebno u oblasti ekonomije.

"Slovačka i slovački preduzetnici dobrodošli su da investiraju u srpsku privredu", rekao je Nikolić.

Naglasio je da Srbija visoko ceni razumevanje i aktivnu i kontinuiranu podršku Slovačke naporima koje činimo na putu ka EU, izrazivši nadu da će ta zemlja nastaviti da podržava Srbiju u postizanju pravednog rešenja za Kosovo i Metohiju.

"Principijalni stav Slovačke u pogledu očuvanja našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, Srbija izuzetno ceni", rekao je Nikolić.

Podsetivši da su odnosi između dve zemlje tradicionalno bliski i prijateljski, Nikolić je istakao da je suživot srpske nacionalne manjine u Slovačkoj i slovačke u Srbiji najbolji primer za uspešnu saradnju naših zemalja u svim oblastima.

Na taj dodatni element koji povezuje dve zemlje ukazala je i ambasadorka Repčekova, koja je naglasila da brojna slovačka manjina, koja više od 270 godina živi u Srbiji, formira "čvrst most prijateljstva između Slovačke i Srbije".

Repčekova je podsetila da slovački i srpski narod veže dugotrajno partnerstvo i izvanredno prijateljstvo, i navela da je Slovačka uvek podržavala interese Srbije - u odbrani državnog integriteta, u međunarodnim organizacijama i ispunjavanju evroatlanskih ambicija.

Kako je napomenula, iako podržava Srbiju u saradnji sa NATO Slovačka će uvek poštovati odluku o očuvanju vojne neutralnosti Srbije.

Ambasadorka Slovačke je ukazala da je njena zemlja Srbiji pružala i pruža direktnu pomoć i to ne samo u vreme krize kao tokom prošlogodišnjih poplava, već i transferom iskustava u sprovođenju ekonomskih i finansijskih politika.

Repčekova je ocenila da dve zemlje mogu da poboljšaju ekonomsku saradnju koja, kako je navela, svojim obimom dugoročno zaostaje za mogućnostima.

"Verujemo da Srbija neće izgubiti na dinamici, da će održati proces reformi i podići na atraktivan nivo lokalno poslovno okruženje", istakla je ambasadorka Slovačke.

Ocenivši da Srbija ima jak kreativni i inovativni potencijal, Repčekova je prenela da je iz perspektive slovačke spoljne trgovine i investicija Srbija perspektivna zemlja koja "može da se popne na lestvici najznačajnijih privrednih partnera Slovačke".

Nikolić: Nadamo se daljoj podršci Norveške

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je novom ambasadoru Norveške Arneu Sanesu Bjernstadu da su prioriteti Srbije evropske integracije i pravedno rešenje pitanja Kosova uz nadu da će Norveška doprineti njihovom ostvarenju.

"Očekujemo da se na međunarodnom planu uvaže ta naša iskrena opredeljenja koja, nesumnjivo, daju pozitivan podsticaj evropskoj perspektivi regiona, obezbeđujući trajan mir, stabilnost i prosperitet. Siguran sam da Norveška razume stremljenja Srbije i da će u granicama svojih mogućnosti dati doprinos njihovom ostvarenju", rekao je Nikolić.

Predsednik je izrazio posebno zadovoljstvo što su odnosi između Srbije i Norveške danas veoma dobri i u stalnom usponu istakavši da je Norveška solidarnost i prijateljstvo naročito pokazala pruživši pomoć Srbiji prilikom katastrofalnih poplava prošle godine, ali i prethodnih godina kada nam je konstantno upućivala razvojnu pomoć.

Novi norveški ambasador je istakao da Vlada njegove zemlje podržava Srbiju u izlaženju na kraj sa nekim od izazova sa kojima se Evropa danas suočava i da pozdravlja snažnu posvećenost Srbije evrointegracijama i saradnji u Evropi.

"Impresionirani smo onim što ste postigli u proteklih par godina, ali smo takođe svesni poteškoća. Žrtve i kompromisi su učinjeni, i biće ih još, a vizionarsko rukovodstvo i politička hrabrost će i dalje biti neophodni", rekao je Bjernstad.

Podsetivši da je Norveška prošle godine uputila Srbiji pomoć od oko deset miliona evra, uglavnom za obnovu posle poplava, on je preneo da njegova zemlja namerava da i dalje pruža podršku programima Srbije i da sarađuje sa Srbijom u izbegličkoj krizi.

Bjernstad je ocenio da je učinjen napredak u razvoju ekonomske saradnje između dve zemlje, ali je napomenuo da ima prostora za unapređenje trgovine i veće investicije.

Finska spremna da podeli svoje iskustvo sa Srbijom 

Finska je spremna da podeli svoja znanja i iskustva sa Srbijom kako bi joj pomogla da postane članica EU, izjavio je  novoimenovani ambasador te zemlje u Beogradu Perti Ikonen, predajući akreditivna pisma predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Čestitavši Srbiji na napretku koji je već postigla na putu ka EU, on je istakao da je Finska, koja je već 20 godina članica tog bloka, konstruktivan prijatelj našoj zemlji u daljem radu na ispunjavanju kriterijuma za proširenje evropske porodice.

Ikonen je podsetio da je Finska poznata po inovacijama i „čistoj tehnologiji“ i ukazao da na tom polju može ojačati saradnju sa Srbijom, dodavši da dve zemlje sve bolje sarađuju u oblasti investicija i trgovine, kao i da su naši bilateralni odnosi sve bolji u svim segmentima.

"Iako smo geografski udaljeni, između naše dve zemlje ima više sličnosti nego razlika... Obe su pokazale da mogu da savladaju teška vremena i izazove. Siguran sam da će tako biti i u budućnosti", zaključio je Ikonen.

Predsednik Nikolić je istakao da Srbija veoma ceni podršku Finske procesu evropskih integracija naše zemlje i da očekuje da se ta podrška nastavi.

On je izrazio zadovoljstvo stanjem bilateralnih odnosa dve zemlje i uverenje da će se oni i u buducnosti razvijati u skladu sa brojnim potencijalima koji postoje - na polju ekonomije, politike, kulture i nauke i drugim oblastima od zajedničkog interesa.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво