Читај ми!

Vučić ugostio ambasadore na berbi grožđa u Smederevu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ugostio je u Smederevu strane ambasadore i tom prilikom izjavio kako je pokazao našim inostranim gostima prelepu Srbiju, kao i to da imamo dobro grožđe, dobra vina i vinarije.

Premijer Vučić je rekao kako Smederevo može da, pored industrijske, bude i jedna od turističkih prestonica Srbija i dodao da su u Smederevu danas dve vinarije predstavile svoja vina koja su vrlo dobra, prenosi Tanjug.

"Verujem da će oni koji su napravili i u tehničkom smislu unapredili svoje vinarije u budućnosti zarađivati više", ukazao je Vučić.

Obraćajući se ambasadorima na početku manifestacije, Vučić je rekao da je ovo prilika za njih i da se upoznaju sa srpskom istorijom i Milošem Obrenovićem, za koga je rekao da je najveći srpski lider i zapravo osnivač moderne Srbije.

"Bio je veliki vizionar i veoma pametan, a svi posle njega su samo nastavili sa razvojem njegovih ideja", rekao je premijer.

Poželevši predstavnicima diplomatskog kora da uživaju u berbi i dobrom vinu, ukazao je da je Smederevo veoma dobar region za vino, da ima dobre vinarije i da se nada da će ih biti sve više.

Istovremeno, Vučić je pozvao ambasadore da ono što vide i dožive danas u Smederevu, prenesu svojim građanima, kako bi ih podstakli da posećuju Srbiji.

Goste su dočekale devojke u belom, sa venčićima u kosi, koje su im pomagale u berbi grožđa, a ambasadori su ubrali prve grozdove od kojih će smederevska vinarija ove godine, prozvoditi "piće bogova".

Američki ambasador Majkl Kirbi, koji je u Smederevo došao sa suprugom, rekao je da ovo nije prvi put da prisustvuje berbi grožđa u Srbiji, ali isto tako ni prvi put da pije srpsko vino.

"Neka vaša vina su zaista dobra, sviđa mi se što proizvodite neke francuske sorte, ali takođe i srpske. I jedna i druga su dobra, ali jasno je da su srpske sorte jedinstvene", rekao je Kirbi.

Italijanskom ambasadoru Đuzepeu Mancu ovo takođe nije prva berba grožđa u Srbiji, ali, kako i sam kaže, bez obzira na to, kao Italijan je veoma dobro upoznat sa vinima.

"Ove vinograde sam već posetio pre nekoliko meseci, kada smo otvarali italijansku firmu u blizini. Ovo je prelepo", naglasio je Manco.

Manco je poručio da, kada su u pitanju vina i vinarije, Italija i Srbija sasvim sigurno mogu zajedno da rade i dodao da je u pripremi vodič o vinima Srbije koji će, nada se, biti pripremljen tokom sledeće godine.

Upitan kako mu se sviđa grožđe, Manco je rekao da je, sudeći po njegovom ukusu, savršeno i dodao kako je Srbija na dobrom putu, ne samo ka Evropi, već i kada je u pitanju vino.

Ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev prvi put je u vinogradima u Smederevu, i ističe da uživa u dobrom društvu diplomata i premijera Srbije, koji je veliki prijatelj Belorusije.

Ističući da mu se sviđaju vina, Čušev je istakao da Belorusija vino ne proizvodi, već samo votku, a upitan da li će preporučiti izvoz srpskog vina u Belorusije, on je rekao da izvoz već postoji kada je reč o prehrambenoj industriji, a da je došlo vreme da i vino, smederevsko područje i cela Srbija budu predstavljeni u Belorusiji.

"Ovo je pravi praznik za predstavnike diplomatskog kora, ovde je mnogo ambasadora naših prijatelja. Srbija da je dobar primer za rad sa diplomatskim korom, gostoljubiva je, ovde ima mnogo turističkih mogućnosti, a to ćemo iskoristiti, jer sada postoji direktan let Minsk - Beograd", rekao je Čušev.

Ambasadori su potom ugošćeni na koktelu u dvorištu vile "Zlatni breg", koju je 1829. godine knez Miloš Obrenović kupio zajedno sa vinogradom.

Na potezu gde se nalazi vila, vino su proizvodili još Rimljani, a vinograde obnavlja Miloš Obrenović.

U vili je danas izložena postavka Istorijskog muzeja i Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара