Ministarstvo privrede demantuje stav TS o Nacrtu zakona o ulaganjima

Ministarstvo privrede Srbije odbacilo je kao netačne tvrdnje "Transparentnosti Srbija" da Nacrt zakona o ulaganjima, koji je u proceduri utvrđivanja predloga zakona, ograničava pravo pristupa informacijama od javnog značaja.

"Naprotiv, Nacrt zakona o ulaganjima je u potpunosti u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja", ističe Ministarstvo privrede, prenosi Beta.

Ministarstvo navodi da član 24 "jasno predviđa da se na podatke iz ugovora i informacije koje su organi državne vlasti saznali u toku pregovora i vođenja postupka, primenjuju odredbe o zaštiti podataka u skladu sa zakonom kojim se uređuju informacije od javnog značaja".

Ministarstvo privrede je podsetilo da je aprila i maja ove godine sprovelo javnu raspravu o Nacrtu zakona o ulaganjima i da je preko sredstava javnog informisanja obavestilo javnost o zakonu i o ciljevima.

Zato, kako ukazuje, "neverovatno zvuči tvrdnja Transparentnosti Srbije koja slovi za nevladinu organizaciju dobro obaveštenu o svim potezima države, da su za izradu ovog zakona saznali tek iz izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije".

"Cilj zakona (o ulaganjima) nije da se sakrije bilo kakva informacija od javnosti, već da se izjednače domaći i strani investitori, stvori dobar zakonodavni i institucionalni okvir za efikasnu realizaciju investicija i zapošljavanje, sve u skladu sa domaćim propisima, svetskom praksom i praksom Evropske unije", navodi Ministarstvo privrede Srbije.

Nevladina organizacija Tranasparentnost Srbija saopštila je ranije danas da Nacrt zakona o ulaganju, koji je pripremilo Ministarstvo privrede, nosi brojne rizike od korupcije i ograničavanja pristupa informacijama ili potpunog skrivanja podataka o ekonomskim sporazumima.

Kako TS navodi u saopštenju, ona je da se zakon ulaganjima priprema saznala iz analize koju je objavila Agencija za borbu protiv korupcije, kojoj je nacrt bio dostavljen.

U toj analizi Agencija je, navodi TS, utvrdila brojne rizike od korupcije, između ostalog preširoka diskreciona ovlašćenja za zaključenje posebnog investicionog ugovora, neusaglašenost sa odredbama važečih zakona, nepostojanje rokova i sankcija, korišćenje nepreciznih formulacija.

Agencija je identifikovala rizike od korupcije u 21 članu od ukupno 52 člana zakona i preporučila da se nedostaci otklone, prenela je "Transparentnost Srbija".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво