Читај ми!

Gračanica, sastanak radne grupe o raseljenima

Tehničke radne grupe o trajnim rešenjima za zbrinjavanje raseljenih održan je u Gračanici, u organizaciji OEBS-a i uz podršku Visokog komesarijata UN za izbeglice.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, Žan Klod Šlumbeže rekao je da nerešena imovinska prava, bespravno zauzeta imovina, imovinska potraživanja svakako ometaju povratak i rešavanje stambenog pitanja raseljenih, prenosi Beta.

Ukazao je da duga procedura za dobijanje dokumentacije, kao i ostali problemi otežavaju taj proces. OEBS beleži i incidente koji negativno utiču na proces povratka, jer raseljeni oklevaju da se vrate ili se plaše da posete mesto iz koga su otišli.

Predstavnik UNHCR-a za Jugoistočnu Evropu, Endrju Mejn je rekao da je na Kosovu vrlo ozbiljna nerešena situacija.

Na skupu je govorio i zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev i rekao da će nadležni učiniti sve kako bi se povratnici vratili na imanja s kojih su proterani, ili i da se, ukoliko to budu želeli, integrišu u druge sredine, na teritoriji buduće Zajednice srpskih opština.

Upitan šta će u tom slučaju biti sa imovinom povratnika koji se odlučio da život nastavi u drugoj sredini, Kozarev je ocenio da su pitanja imovine i prebivališta paralelna.

"To i jeste jedan od zadataka radnih grupa koje će se danas formirati – da obezbede ljudima i pristup toj imovini i sva prava nad njom", rekao je Kozarev.

Od 205.000 raseljenih koji su u centralnoj Srbiji, više desetina hiljada i dalje vidi svoju budućnost na Kosovu, rekao je Kozarev i dodao da svi oni žele da im se obezbedi povratak.

Naglasio je da ne sme biti "zabranjenih gradova", kao što je za Srbe Đakovica, već svi koji žele da se vrate, moraju da imaju garantovana sva prava, ne samo na papiru nego i u praksi, i infrastrukturu za to, kao i da im se omogući pristup imovini što je i dalje problem, rekao je Kozarev.

Na skupu u Gračanici je najavljeno da će regionalni sastanak o rešavanju pitanja raseljenih sa Kosova biti u septembra, u Crnoj Gori.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво