Читај ми!

Udovički: Zakon o inspekcijskom nadzoru donosi rezultate

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički rekla je da je za sada rano da Zakon o inspekcijskom nadzoru pokaže velike rezultate, ali je već značajan doprinos zakona što i neregistrovana lica potpadaju pod udar inspekcije i što pokazuju nameru da pređu u legalnu sferu.

"Nemamo na žalost sistem monitoringa, koji bi to precizno izmerio, ali iz svega što čujemo, neregistrovani subjekti mnogo su zabrinutiji i rade sve da pređu u legalnu sferu", rekla je Udovički na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug.

Istakla je da zakon utiče na veliku promenu u ponašanju i donosi rezultate svaki dan, mada , prema njenim rečima, resursi u inspektoratima nisu dobro raspodeljeni i inspektora nedostaje.

"Negde ima automobila, nema inspektora, negde ima inspektora, nema automobila i to govori o tome da može mnogo da se popravi oko organizacije rada. To neće ići brzo", rekla je potpredsednica vlade.

Podvukla je da je sada prvi put da su se stvorila tela i organi koje zakon predviđa, kako bi postojala bolja koordinacija na republičkom nivou, a, kako je navela, treba da se pojača i koordinacija na okružnom, a zatim naravno i sa lokalnom samoupravom.

"Biće to veliki posao, ali, naravno, volja je tu i krenulo se", rekla je Udovički.

Govoreći o racionalizaciji javne uprave, potpredsednica vlade navela je da očekuje da sa racionalizacijom, penzionisanjem, otpremninama, do kraja godine ode oko 30.000 ljudi.

"Od tog broja više od pola do sada je otišlo, prema tome, to je račun. Jedini način da otvorimo nova radna mesta je bolja uprava, prema tome ne treba da se fokusiramo na brojeve, već na organizaciju posla, na to se treba fokusirati", istakla je Udovički.

Ona je dodala da je njena poruka da Srbija neće skoro imati više sredstava i da može samo da se bolje organizuje sa onoliko sredstava koje ima i da bolje utvrdi prioritete.

"Ima puno prostora, volje, ali nema navike. U Srbiji smo navikli da nas nekako sistem sputava, snalazimo se, žalimo se, ali ga ne menjamo. Sad moramo da ga menjamo i na tome radimo", rekla je Udovički.

MMF zadovoljan jer se menja način rada

Udovički je rekla da su razgovori sa MMF-om bili jako pozitivni i konstruktivni i oni razumeju da se ovde prvi put vlada bavi promenom načina na koji ljudi rade.

Ona je rekla novinarima da dugo godina MMF dolazi u Srbiju, da se dogovara sa njima, bude malo takozvanih "strukturnih mera", ne samo ono što se tiče toga koliki će da bude budžet i njegov deficit i monetarna politika.

"Na kraju uradimo samo ono što može da se uradi, tako što se neki zakon napiše, nešto što se uradi olovkom, što ne zahteva da se angažuju ljudi, i da se pozabave promenom načina na koji rade", rekla je potpredsednica vlade.

Ona je naglasila da MMF razume da se to sada konačno po prvi put radi, da to uzima i vremena, stvaranje kapaciteta kod svih u upravi, bilo na republičkom, ili na lokalnom nivou, da se podstiče, pokreće, a zatim da se vodi na pravi način takav proces.

"To nije lako i oni su zaista vrlo zadovoljni time što mi to sada radimo. Ima kašnjenja, ali ne smatraju da je to najvažnije, najvažnije je da se sada radi kako treba", naglasila je Udovički.

Osvrćući se na izjavu bivšeg gradonačelnika Kanjže Lajoša Bale, koji je rekao da je sadašnji gradonačelnik Kanjiže "dobro postupio kada je kupio pet autobusa za prevoz đaka, kako se ne bi prevozili zajedno sa izbeglicama iz Azije i Afrike", Udovički je rekla da se nada da će to ostati kao izolovani incident.

"Ja sam na sednici govorila koliko se ponosim činjenicom da Srbija pokazuje svoju pravu sliku svetu, kroz ovo što se sada dešava. Kao što smo bili solidarni jedni oprema drugima za vreme poplava, tako se i sada pokazuje ljudska solidarnost prema migrantima", rekla je potpredsednica vlade.

Potpredsednica vlade učestvovala je na svečanoj sednici u Gradskoj kući u Subotici, povodom Dana grada, na kojoj su govorili i gradonačelnik Jene Maglai, kao i načelnik severno-bačkog okruga Dragi Vučković, a prisustvovala je i prezentaciji projekta menadžera Gradske kuće Subotice Aleksandra Lovčanskog, koji omogućuje prevođenje opštinskih dokumenata na manjinske jezike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво