Читај ми!

Porodice traže od Beograda i Prištine da reše problem nestalih

Predstavnici srpskih i albanskih porodica nestalih na KiM, povodom Međunarodnog dana nestalih, nezadovoljni, kako navode nedovoljnom brigom odgovornih institucija koje se bave pitanjem nestalih, uputili su zajedničko pismo vlastima u Beogradu i Prištini u kojem ih pozivaju da zajedno počnu da rešavaju taj problem.

U pismu, koje su na srpskom i albanskom, na konferenciji za novinare, pročitali predstavnici udruženja srpskih i albanskih porodica Nataša Šćepanović i Ljuš Krasnići, traži se hitna provera pogrešnih identifikacija, kao i provera svih lokacija za koje se sumnja da postoje posmrtni ostaci nestalih lica, preneo je Tanjug.

Porodice traže i pokretanje nepristrasnih istraga svih otmica i ubistava i pronalaženje odgovornih za ta dela i njihovo procesuiranje i kažnjavanje.

Traže, takođe, i da se u Briselu pokrene dijalog o prisilno otetim licima.

"Tražimo i vraćanje dostojanstva nevinim žrtvama i njihovim porodicama", naveli su Šćepanović i Krasnići.

Šćepanović je podsetila da je po zvaničnim podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta još uvek nepoznata sudbina 1.670 nestalih oasoba.

"Broj ekshumacija i identifikacija se smanjuje, a na spisku nestalih bilo bi mnogo manje imena kada bi zvaničnici u Beogradu i Prištini počeli ovaj problem zajednički da rešavaju", rekla je Šćepanovićeva.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović istakao je da je Srbija apsolutno odgovorila na sve zahteve koji su pred nju postavljeni, kao i da su rađene provere i reekshumacije, ali da nedostaju informacije druge strane, kao i od međunarodnih misija koje su bile na KiM.

"Nedostaju nam kredobilne informacije koje treba da nam daju predatavnici međunarodnih misija, UN, OEBS... najmanje informacija dobili smo od njih", rekao je Odalović.

Napomemuo j e i da je Komsija predala Prištini više od 2.000 dokumenata koji bi pomogli u rešavanju sudbine nestalih, ali da od druge strane nije dobijen nijedan dokument.

"Nemamo ništa protiv da se ova tema nađe u Briselu ili Njujorku, ali ovaj problem mora da se reši u Beogradu i Prištini. Mi se prema svim zahtevima ponašamo odgovorno i ponašaćemo se odgovorno", rekao je Odalović.

On je dodao da očekuje da budući Sud za ratne zločine OVK pomogne u rešavanju pitanja nestalih.

Konferencija je počela danas u 12.16 sati, simboločno jer porodice već 16 godina čekaju istinu o nestalima, a u isto vreme održana je i konferencija u Prištini, na kojoj su govorili predatavnici srpskih i albanskih porodica nestalih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво