Читај ми!

Vučić: Pozvaću Srbe i Albance na Kosovu na pomirenje

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je odlazak na KiM kako bi ohrabrio tamošnje Srbe i objasnio im šta za njih znače dokumenta nedavno usaglašena u Briselu, ali i da pozove Srbe i Albance na pomirenje. Premijer je poručio da Srbija sa svojim komšijama treba da živi u miru, a ne da ratuje.

Izrazivši zadovoljstvo briselskim sporazumima, Aleksandar Vučić je u intervjuu za Pres onlajn u RS, rekao da je suština da je Beograd u iscrpljujućoj diplomatskoj borbi uspeo da se izbori da Srbi u opštinama koje će činiti zajednicu srpskih opština imaju čvrst institucionalni okvir u kojem će moći da žive bolje i samostalnije nego do sada.

Srbiji je priznato pravo da u tome direktno učestvuje, a i zaštićena je imovina Srbije na KiM, kaže premijer i dodaje da tu pre svega misli na imovinu EPS-a i "Telekoma", prenosi Tanjug.

Istovremeno, dodao je, otklonjene su sve formalne prepreke za ubrzani proces pristupanja Srbije EU.

"Idem da ohrabrim naše ljude da sa više volje i optimizma nastave život na KiM, da iskoriste sve pogodnosti koje im daje Briselski sporazum, da im kažem da će i ubuduće u tome imati veliku pomoć svoje države i da pozovem Albance i Srbe da brže i hrabrije krenu u proces pomirenja"”, rekao je remijer.

Bez pomirenja, kaže, nema ekonomskog napretka, a bez ekonomskog napretka nema boljeg života.

Četiri sporazuma potpisana u Briselu ocenjuje kao “dobar posao” pre svega za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji. “

"Samo oni znaju šta su izdržali za ovih 15 godina. Zbog njih mi je najdraže”", istakao je premijer.

Objašnjava i da Beogradu nije bio cilj da u ovim razgovorima nekoga pobedimo, već da nađemo dobro i održivo rešenje, koje će omogućiti miran suživot Srba i Albanaca u našoj južnoj pokrajini, zbog kojeg se niko neće osetiti ni poražen, ni prevaren.

Na konstataciju da opozicija u Prištini optužuje Tačija i Mustafu za izdaju i na pitanje hoće li Albanci poštovati dogovoreno, Vučić kaže da je to pitanje za EU. “

"Previše me pitate”. To je pitanje za njih i EU koja je posredovala u pregovorima.
“Ako ste pratili reakcije evropskih zvaničnika i Vašingtona, mogli ste da vidite da svi pozdravljaju sporazum, smatraju da je dobar i pravedan i ne ostavljaju prostor za sumnju da li će međunarodna zajednica dozvoliti da on ostane mrtvo slovo na papiru”", zaključio je Vučić.

Srbija sa komšijama želi da živi u miru

Predsednik Vlade Srbije poručio je da Srbija sa svojim komšijama treba da živi u miru, a ne da ratuje.

U Potočare, gde je 11. jula napadnut, otišao bi, kako je rekao, ponovo, a kada je reč o odnosima sa Hrvatskom, ističe da će Srbija nastaviti diplomatsku borbu za zaštitu prava srpskog naroda u Vukovaru i svuda u Hrvatskoj.

Vučić je izjavio da ni prvi put nije očekivao da će u Potočarima biti dočekan cvećem i aplauzima.

Ispričao je da je među muslimanima, ali i među Srbima čuo komentare da je on svojim odlaskom u Potočare "smišljeno srušio mit o Srebrenici, kao mučeničkom mestu".

"Ništa ja nisam ni rušio, ni srušio. Sve što je srušeno, srušili su sami. Smatrao sam da je u interesu Srbije, mira i saradnje u regionu da odem i otišao sam. Iskreno sam pružio ruku pomirenja", rekao je Vučić.

Ubeđen je, kaže, da je većina muslimana u Bosni opredeljena za mir i dobre odnose sa Srbijom. "Mi smo komšije, moramo živeti zajedno. Bolje da živimo u miru i sarađujemo, nego da ratujemo", poručio je premijer.

Govoreći o odnosima sa Zagrebom, Vučić ističe da Beograd ima iskrenu želju da živimo kao dobre komšije.

Neodgovorno ponašanje dela hrvatskih političara nakon poslednjih događaja tumači kao nastojanje da se, raspirujući antisrpsko raspoloženje, dodvore biračkom telu.

"To neće doprineti ni stabilnosti u regionu, ali ni boljem životu u Hrvatskoj", rekao je premijer.

Na pitanje šta bi Srbija trebalo da uradi da se Hrvatska počne ponašati kao dobar komšija, Vučić je rekao da treba da "nastavi da bude ono što jeste, dobar i pouzdan komšija".

Na konstataciju da su te komšije zabranile ćirilicu u Vukovaru, premijer kaže da je to njihova velika sramota.

"Teško je i pomisliti da je moguće da se tako nešto događa u Evropi 2015. godine. Ali ništa manje nije sramotno ni ćutanje EU, čiji predstavnik je izjavio da Evropska unija nije nadležna za to pitanje. Da je Srbija učinila tako nešto, da smo ukinuli latinicu u Subotici, bila bi nadležna, ne bi bilo dana kad nam ne bi držali pridike i ucenjivali nas. Iako nismo članica Unije", naveo je Vučić.

Naša obaveza je da štitimo naš narod

Sagovornicima u Briselu je, kaže, rekao da aktuelna vlast neće dozvoliti da Srbiju iko ponižava.

"Ako EU ne želi ili smatra da ne treba da reaguje kad se u njenoj državi članici brutalno gaze demokratija, sloboda, ljudska i manjinska prava, onda mi sebi, hteli ne hteli, moramo postaviti pitanje šta je ostalo od temeljnih vrednosti EU", istako je srpski premijer.

Srbija će zato, dodao je, nastaviti diplomatsku borbu za zaštitu prava srpskog naroda u Vukovaru i svuda u Hrvatskoj. Naša je obaveza, kaže, da štitimo naš narod i mi ćemo to činiti.

Vučić dodaje da će u Knin ići kada to dogovori sa domaćinima, hrvatskom vladom i Srbima.

"Želim da posle te posete Srbima u Hrvatskoj bude bolje, da ona doprinese pomirenju i povratku naših ljudi u Krajinu, a ne da im, zarad nekih svojih političkih poena, otežavam ionako težak položaj", naglasio je Vučić.

Srbija nije marioneta, već uređena država

Srbija nije ničija marioneta, već slobodna i uređena država koja ima svoju međunarodnu poziciju, pouzdan je partner i najveći faktor stabilnosti na Balkanu, izjavio je Vučić, istakavši da je u interesu mira u Evropi da se ta činjenica više uvažava.

Vučić je rekao da upravo zato Vlada Srbije intenzivnom diplomatskom aktivnošću i razgovorima sa partnerima na Zapadu nastoji da ih ubedi da treba da promene svoj odnos prema Srbiji.

Premijer je objasnio da Srbija još nije članica EU, a kada to postane, kako je navei, i njene obaveze će biti drugacije.

"Težimo da postanemo član Unije, da dostignemo njene standarde, ali i da zadržimo dobre odnose sa Rusijom. Iz istorijskih, ali i ekonomskih razloga. Sankcije nisu najbolji put za rešavanje međunarodnih sporova", rekao je premijer.

Na opasku da ga desničari optužuju za izdaju Srbije i okretanje leđa Rusiji, Vučić ističe da naša zemlja ima dobru vojnu saradnju i sa NATO paktom i sa Rusijom.

BiH je samostalna država sa dva entiteta

Za srpskog premijera BiH je samostalna uređena država dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH, koja funckioniše po principima koji su utvrđeni dejtonskim mirovnim pregovorima.

Vučić kaže da Srbi u BiH i RS treba svoju energiju da usmere na očuvanje i jačanje Srpske.

Upitan zašto u RS nije formirao stranku s obzirom na to da u tom entitetu uživa ogromnu popularnost, Vučić kaže:

"Za razliku od nekih drugih, koji svet gledaju iz stranačkih rovova, ja smatram da su nacionalni i interesi Republike Srpske važniji od stranačkih interesa. Taman posla da mi uređujemo političku scenu Srpske. Tamo ima dovoljno pametnih i sposobnih ljudi, sasvim dovoljno političkih stranaka, a građani Srpske, koji su svoju zrelost i visoku političku svest potvrdili u najtežim okolnostima, u ratu, najbolje znaju koju politiku treba da pomognu svojim glasovima".

Potvrdivši dobre odnose sa SNSD-om i SDS-om u RS, Vučić kaže da im savetuje da se udruže, da nacionalne i interese Srpske stave iznad svojih interesa i sujeta.

Vučić smatra da RS ima pravo i da treba da održi referendum o pravosuđu u Srpskoj, te da traži vraćanje svih dejtonskih nadležnosti koje su joj uzurpirane samovoljom visokih predstavnika.

"Poštovanje Dejtonskog sporazuma je najvažniji uslov očuvanja stabilnosti BiH i njenog razvoja. Da budem do kraja jasan: očuvanje slova, a ne nekakvog, kako su ga nakaradno nazvali, duha Dejtonskog sporazuma. Dakle, Srpska je u pravu, ali treba voditi računa da se u borbi za ispravljanje nepravde ne načini nijedan suvišan korak, od kojeg bi šteta bila veća od koristi"”, ističe srpski premijer. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво