Читај ми!

Nikolić u Pekingu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boravi u poseti Kini, gde će prisustvovati vojnoj paradi povodom 70. godišnjice od pobede nad fašizom, koja će se održati u Pekingu, 3. septembra. Nikolić se tokom dana sastao sa zvaničnicima kineskih kompanija, a tokom posete Kini sastaće se i sa predsednikom i premijerom Si Đinpingom i Li Kećijangom.

Predsednika Srbije je na aerodromu u Pekingu dočekao predstavnik kineske vlade Zhao Ronghain, a prvog dana posete imao je sastanke sa predstavnicima kompanije CMEC (China Machinery Engineering Corporation) i tom prilikom obišao kompaniju CRBC (China Road and Bridge Corporation).

Nikolić se sastao sa predsedavajućim kompanije "Sinomaks" (China National Machinery Industry) Ženom Hongbinom i predsednikom kompanije CMEC Džangom Čunom, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike, izveštavajući o Nikolićevoj poseti Kini.

"Srbija i Kina imaju izuzetno dobre bilateralne odnose koji mogu biti značajno produbljeni unapređenjem ekonomske saradnje", rekao je predsednik Srbije, prenosi Fonet.

"Do sada je kineska strana ulagala u infrastrukturne projekte, ja sam insistirao da ulaže u proizvodnju. Razloga za to je više, pored unapređenja ekonomske saradnje, ulaganje u proizvodnju je povod da naši kineski prijatelji zauvek ostanu, što ne bi bio slučaj kod ulaganja u infrastrukturu", naglasio je Nikolić.

Dodao je da potpisivanje memoranduma o razumevanju između kompanije CMEC i grada Kragujevca veliki korak u unapređenju privredne saradnje dve zemlje.

Predsedavajući "Sinomaks" grupe Žen Hongbin se zahvalio predsedniku Srbije na podršci i rekao da su kineska i srpska strana efikasno i brzo realizovale sve dogovore.

"Kina veoma uspešno realizuje sve projekte u Srbiji od kojih je najveći onaj u Termoelektrani Kostolac i mi smo veoma zadovoljni rezultatima", naglasio je Žen.

Istakao je značaj prisustva predsednika Srbije paradi povodom pobede nad fašizmom i istakao da je to znak pravog i iskrenog prijateljstva.

"Mi smo imali iste ciljeve i tokom Drugog svetskog rata, imamo iste ciljeve i sada i tom prijateljstvu kroz ekonomsku saradnju možemo da damo novu dimenziju na dobrobit dva naroda", rekao je Žen.

Posle sastanka sa predstavnicima kompanije "Sinomaks" i CMEC, predsednik Nikolić prisustvovao je potpisivanju Memoranduma o razumevanju između kompanije CMEC i grada Kragujevca koji su potpisali predsednik kompanije Džang Čun i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, navedeno je u saopštenju.

Zahvalnost na mostu Zemun-Borča

Nikolić se sastao i sa predsedavajućim Upravnog odbora kompanije CRBC Ven Gangom kome je preneo zahvalnost na brzom i efikasnom završetku radova na mostu Zemun-Borča.

Kako je saopštila Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije, Nikolić je zahvalio na donaciji CRBC fondaciji "Dragica Nikolić" u vidu pomoćnih objekata za izgradnju mosta. Nikolić je istakao da će ti objekti biti poklon Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije. 

Predsednik je izrazio očekivanje da će realizacija projekta izgradnje pruge Beograd-Budimpešta početi u najkraćem mogućem roku.

Ven Gang je istakao da je dolazak predsednika Nikolića na vojnu paradu povodom 70. godišnjice pobede nad fašizom, koja će se održati u Pekingu, signal dubokog i iskrenog prijateljstva Srbije prema Kini.

Ven je rekao da bi kompanija CRBC u projektu Beograd-Budimpešta mogla da učestvuje sa brzim rokovima i kvalitetnim izvođenjem radova. Kako kaže, nada se da će biti deo celokupnog ekonomskog razvoja Srbije.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи