Читај ми!

Joksimovićeva i Bogovič o evrointegracijama i EU fondovima

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i poslanik Evropskog parlamenta iz Slovenije Franc Bogovič razgovarali su u Beogradu o narednim koracima Srbije u procesu evropskih integracija. Bogovič očekuje da će do kraja godine biti otvorena prva poglavlja u pregovorima EU sa Srbijom.

Jadranka Joksimović i Franc Bogovič, koji je i potpredsednik grupe Prijatelji Srbije u Evropskom parlamentu, pozitivno su ocenili bečki samit, navodi se u saopštenju sa sastanka, prenosi Tanjug.

Konstatovali su da je važna saradnja u regionu kao preduslov za zajedničke infrastrukturne projekte i dobru perspektivu regiona u budućnosti.

Kako se navodi, Bogovič je postizanje dogovora u Briselu označio kao veoma značajno i uspešno i izrazio očekivanje da će se do kraja godine započeti sa otvaranjem prvih poglavlja u pregovorima EU sa Srbijom.

Joksimovićeva i Bogovič su dosta pažnje posvetili i razmeni iskustava u korišćenju pretpristupnih IPA fondova EU, kao i kohezionih fondova, koje država ima na raspolaganju kada postane članica EU.

Složili su se da su se sve zemlje kandidati suočavali sa istim izazovima i preprekama u korišćenju fondova.

Bogovič, koji je svojevremeno bio i ministar poljoprivrede Slovenije, posebno se osvrnuo na izazove, ali i značaj uspešnog korišćenja fondova u oblasti poljoprivrede, kao i da je preduslov za to dobra priprema i organizacija malih poljoprivrednih proizvođača.

Joksimovićeva je, navodi se, istakla da je Srbija svesna toga, i da ćemo morati da radimo na unapređenju naših institucionalnih kapaciteta, ali i na edukaciji i približavanju javnosti značaju i mogućnosti IPA fondova u različitim oblastima, posebno u poljoprivredi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво