Читај ми!

Manco: Italija i Srbija dele iste vrednosti

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco ocenio je da je današnji Samit o Zapadnom Balkanu u Beču bio veoma uspešan, kao i da Srbija i Italija dele zajedničke evropske vrednosti.

"Poslata je snažna poruka – EU, Italija, Nemačka, Austrija, Francuska i druge zemlje žele i imaju potrebu da angažuju i uključe lidere regiona ne samo kroz proces proširenja, nego i u vezi sa strateškim temama kao što su emigracija, rast i terorizam", rekao je Đuzepe Manco u izjavi Tanjugu.

Manco je naveo da je razlog za to veoma jednostavan i da se Italija, koja će biti domaćin Samita o Zapadnom Balkanu 2017. godine, već dugo zalaže za to.

"Srbiji pripada liderska uloga u ovom procesu i ona je voljna i sposobna da to iznese. Premijer Vučić je u Beču govorio uistinu "evropskim" rečima kada je pomenuo zajedničke vrednosti koje ujedinjavaju današnju Evropu", istakao je Manco.

Italijanski diplomata objasnio je da ga je to podsetilo na reči italijanskog premijera Matea Rencija da je Evropa "mesto zajedničkih vrednosti" i da Srbija i Italija dele iste vrednosti – solidarnost i odgovornost, koje pokazuju prema izbeglicama.

Manco je naglasio da će "Italija biti još jednom na strani Srbije u teškim vremenima".

Vučić je izjavio danas u Beču da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi i žele da budu u EU, ali i naglasio da region na EU ne glada kao na bankomat, već kao na organizaciju sa kojom deli iste vrednosti.

Vučić je u Beču, gde se novinarima obratio zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini i austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom ispred čitavog regiona rekao da "ne tražimo pomoć, niti molimo Evropljane da nas prihvate takvi kakvi smo danas".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво