Читај ми!

Đurić: Trenutak za istinsko pomirenje Srba i Albanaca

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je da je nakon potpisivanja sporazuma u Briselu, došao trenutak da pružimo ruku istinskog pomirenja i da dolazi vreme za istinsku normalizaciju odnosa Srba i Albanaca.

"Srbija je u prethodnim danima postigla vrlo dobre sporazume za naš narod na KiM, koji će omogućiti da žive sigurnije, izvesnije i sa više prava. A sada je došao trenutak da pružimo ruku istinskog pomirenja Albancima i sada dolazi vreme za istinsku normalizaciju odnosa Srba i Albanaca na KiM", rekao je Đurić polaznicima Škole za evropske integracije koji su posetili Beograd, prenosi Tanjug.

Poželevši im dobrodošlicu, uz ocenu da su došli u posetu u istorijskom trenutku, Đurić je naveo da za istinsku normalizaciju "moramo da se izborimo i jedni i drugi, i Srbi i Albanci".

Kako je rekao, to se neće postići bez neprekidnog međusobnog dijaloga, bez svesti o činjenici da ćemo u narednim decenijama i vekovima živeti na istom prostoru i o tome da delimo mnogo više zajedničkih interesa nego "provalija iz prošlosti koje još uvek zjape među nama".

Đurić je dodao da je velika šteta što osim sporazuma na papiru, kao rezultat dijaloga, nikada nemamo bolju atmosferu.

"Čini mi se da nakon svake runde dijaloga i sastanaka izgledamo sve posvađaniji i udaljeniji jedni od drugih, ako se samo tumače naše izjave", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, srpska delegacija se trudi da nikada prva ne pokrene ciklus izjava i odgovora, ali da je obaveza, dužnost i odgovornost prema građanima da se kaže šta je istina.

"Ako Hašim Tači i Edita Tahiri izađu i kažu da je tim činom priznata nezavisnost Kosova, naša obaveza je da ukažemo na ono što je dogovoreno i da pokažemo da to nije tačno", rekao je Đurić.

Ono što se u tom ciklusu razmene optužbi propušta je stvaranje atmosfere u kojoj ljudi neće biti u toj meri međusobno posvađani, dodao je Đurić.

Đurić je istakao i da uzrok za stvaranje takve atmosfere ne leži u Beogradu, već u Prištini, koja ima potrebu da nakon svakog od sastanka izađe sa tvrdnjama koje afirmišu njihov stav o tome da je Kosovo nezavisno.

Đurić je u Palati "Srbija" bio domaćin grupi od oko tridesetak polaznika Škole za evropske intregracije, koju je organizovao Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa kosovskom Fondacijom za otvoreno društvo i NVO Aktiv.

Polaznici su studenti sa severa KiM, predstavnici lokalne samouprave, medija, organizacija civilnog društva...

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво