Dačić: Srbija pokazala da je lider u regionu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija na Bečkom samitu pokazala liderstvo u regionu i izrazio očekivanje da će pregovaračka poglavlja za Srbiju biti otvorena do kraja godine.

Samim tim što je premijer Vučić bio jedini od svih premijera koji je govorio na konferenciji za novinare u ime celog regiona, Srbija je pokazala svoje liderstvo u mnogim oblastima – ekonomskim reformama, promeni spoljno-političke pozicije zemlje, idejama u pravcu međusobnog pomirenja, gledanju u budućnost i traženju zajedničkih interesa, rekao je Ivica Dačić.

Dačić je u izjavi za RTS ocenio da je bečka konferencija ispunila svoju ulogu i da je pokazala da su vrata EU otvorena za zemlje Zapadnog Balkana.

Ipak, kako je primetio, nedovoljna je brzina kojom se zemlje Zapadnog Balkana kreću ka EU, ali, kako navodi, Srbija je sa svoje strane ispunila sve, zbog čega očekuje da bi već do kraja godine trebalo da dođe do otvaranja pregovaračkih poglavlja, a ne kao što je najavljeno naredne godine.

"Srbija je odavno zaslužila otvaranje poglavalja", naglasio je šef srpske diplomatije.

Kao najveći problem EU Dačić je naveo migrante, primetivši da evropski zvaničnici govore šta treba između sebe da urade, ali da niko ne govori šta sa zemljama u tranzitu, koje zovu "zapadnobalkanskom rutom".

Tako se, naveo je, nama u poglavlju 23 i 24 između ostalog traži akcioni plan za rešavanje migrantske krize, što je okarakterisao kao dvostruke standarde EU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво