Vučić: EU mora da pomogne oko plana za izbeglice

Srbija nikad neće zatvoriti svoje granice za migrante, ali lideri Evropske unije moraju da pomognu u osmišljavanju plana kako se nositi sa prilivom desetina hiljada izbeglica na Balkan, izjavio je u Beču premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Mi nikad nećemo podići nikakve ograde niti zidove", istakao je Vučić u izjavi za Rojters, uoči sutrašnjeg Samita o zapadnom Balkanu u Beču, prenosi Tanjug.

Od početka godine je u Srbiju ušlo oko 100.000 migranata, uglavnom iz Sirije i drugih ratom zahvaćenih zemalja Bliskog istoka, koji nastavljaju put ka severu Evrope, podseća Rojters, navodeći i da Mađarska trenutno gradi 175 kilometara dugačku ogradu na granici sa Srbijom.

"Ovde pričamo o očajnim ljudima, a ne kriminalcima i teroristima. Oni su samo krenuli u potragu za boljim životom za sebe i svoju decu, njima je potrebna pomoć, a ne osuda ili kazna. Ne možete ogradama da sprečite priliv života", rekao je srpski premijer.

Izbeglice će jednostavno naći druge pravce da dođu do zapadne Evrope, naveo je Vučić, dodajući da "oni mogu da idu preko Bugarske i Rumunije, mogu da idu i preko Hrvatske."

Srbija je do sada, kako navodi Rojters, dobila više stotina hiljada evra od Evropske unije za pomoć izbeglicama, ali Vučić navodi da to nije bilo dovoljno za pokrivanje troškova brige o tim ljudima.

Premijer je precizirao da je za te svrhe namenjeno još tri miliona, kao i da Srbija gradi tri prihvatna centra za izbeglice.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 27. avg 2015, 10:19) - anonymous [neregistrovani]

Boze,o cemu on...

...Eu je planirala Srbiji donirati nekoliko miliona...i hvalice je ali ce ko zna koliko Izbjeglica vratiti joj...jeli Srbija Vuciceva,gradjani u Srbiji,reagujte,vidite li sta rade drugi?...sta se desava sa Srbima?

(četvrtak, 27. avg 2015, 09:41) - anonymous [neregistrovani]

Jednostavno

Mi ce mo ih pustati, ali drugi trebaju njih, nas i sebe da izdrzavaju, tako li?

(četvrtak, 27. avg 2015, 01:42) - Milan Lala [neregistrovani]

Naiva

Koji naivni rezon : mi necemo praviti zidove za emigrante..... itd. A susedi clanice EU hoce i sta ce na kraju biti ostase emigranti desetine hiljada u Srbiji. Jeli Srbija dorasla da se u zimu bori sa ogromnim brojem emigranta ? Srbija kao "mama Tereza" Evropske Unije. Da Srbija podmetne ledja za EU . Nije uredu da se to cini preko grbace siromasnog naroda . Sta cemo kad emigranti prestanu da budu mirni i fini a hoce sigurno kad vide da dalje u EU nemogu lako i brzo , kad susedi podignu zidove . Neka EU resi to pitanje a mi da zatvorimo dalji pritok dok se stvari u EU sa emigrantima ne regulisu . Zasto smo toliko naivni da ne kazem glupi , koja je to politika , mi necemo....zatvarati garnice ..... a oni hoce ? Cudna nam neka politika nije mi bas jasna i pored premijerovih izjava .Pomoci emigrantima da to je u redu ali nemoze Srbija biti zrtva emigrantske poplave .

(sreda, 26. avg 2015, 23:32) - anonymous [neregistrovani]

EU

Dobices Vucicu nesto para od EU, da se pokriju troskovi za mesec dva, a onda ce sve ostaju na nasim ledjima.