Читај ми!

Drecun: Sporazum u Briselu je pobeda prosperiteta

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je za RTS da je potpisivanje sporauzma između Beograda i Prištine pobeda prosperiteta. U Prištini će svakao biti otpora, jer Sporazum iz Brisela vodi ka podeli Kosova, smatra politički analitičar Fatmir Šeholi.

Milovan Drecun je, gostujući u emisiji "Talasanje" na Radio Beogradu, rekao da je potpisivanje sporazuma pobeda prosperiteta i dodao kako bi sada morala da usledi promena ustava, jer on kao takav ne prepoznaje Zajednicu srpskih pština. 

"Do kraja godine mora da se definiše Statut Zajednice, a struktura je već definisana", napominje Drecun.

Država Srbija se uz pomoć Zajednice vraća u svoju južnu pokrajinu, ukazuje Drecun i dodaje kako će Zajednica uređivati život i sprovoditi volju građana koji žive na teritoriji tih opština.

"Imaće i finansije koje će dobijati od države Srbije. Ja očekujem da će doći do određene smene u političkoj eliti na Kosovu. Oko imovine još nije dogovoreno ništa", podseća Drecun.

Komentarišući slučaj Olivera Ivanovića, Drecun ističe da je to pitanje značajno ne samo za bezbednost već i za kompletnu situaciju na severu Kosova, ali da, kako smatra, ovaj slučaj već prelazi u politički obračun lično sa Oliverom.

"Vi imate čudna tumačenja suda i obrazloženja u vezi sa tim da se Oliver Ivanović brani sa slobode. To je jedno od pitanja koje mora da se otvori, to jest važno je pitanje kako funkcioniše pravosuđe na Kosvu", smatra Drecun.

Politički analitičar Fatmir Šeholi kaže da Beograd i Priština bez posredovanje EU i SAD ne bi mogle da postignu ovaj sporazum.

"To formiranje znači da na KiM neće biti paralelne institucije Srbije i Prištine. U Zajednici će Srbija imati pravo da iz svog budžeta izdvaja novac za finansiranje, ali će sada morati da radi na drugačiji način, jer će novac ići preko centralne banke Kosova", napominje Šeholi.

Podseća da su Srbi dobili mehanizam da daju svoj glas za sve projekte koji su značajni za njih, dok će kako smatra, u Prištini svakako biti otpora, jer opozicija smatra da ovo vodi ka podeli na Kosovu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи