Читај ми!

Dogovor Beograda i Prištine o telekomunikacijama

Pregovarački timovi Beograda i Prištine, koje predvode premijer Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa, postigli dogovor da Srbija ima svoju telekomunikacionu kompaniju na Kosovu i Metohiji. U toku razgovori o energetici, formiranju ZSO i slobodi kretanja preko mosta u Kosovskoj Mitrovici. Konačni dogovor bi uskoro mogao da bude postignut, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i ističe da su nacionalni interesi zaštićeni.

Član srpske delegacije general Dragan Vladisavljević rekao je da je postignut dogovor i da će Srbija imati svoju telekomunikacionu kompaniju na Kosmetu, javlja izveštač RTS-a.

Dodao je da će srpski narod koristiti telefonske usluge kao i u centralnoj Srbiji.

"Dobra vest je da je pitanje telekomunikacija rešeno. Mi smo povodom ovog pitanja izuzetno zadovoljni. Srbija će imati svoju kompaniju na prostoru Kosova i Metohije i moći će da koristi telefonske usluge kao i do sada, po istom sistemu tarifiranja i načinu biranja brojeva kao i u centralnoj Srbiji", rekao je Vladisavljević, koji je i v. d. direktora Kancelarije za koordinaciju u pregovorima sa Prištinom.

Kako kaže, Srbima koji žive na Kosmetu ovo rešenje će doneti boljitak.

Za Prištinu će postupak za dobijanje pozivnog broja kod međunarodnih tela samo pokrenuti Austrija, ali Priština će kod Međunarodne telekomunikacione unije dobiti geografski kod za područje koje pripada Republici Srbiji, rekao je Vladisavljević. 

Iako je sporazum o telekomunikacijama postignut, on neće biti potpisan sve dok se ne postigne dogovor i o ostalim tačkama o kojima se u Briselu pregovara, javlja izveštač RTS-a.

Na dnevnom redu su još i formiranje Zajednice srpskih opština, energetika, kao i sloboda kretanja preko mosta u Mitrovici.

Vladisavljević ističe da je za srpsku stranu krajnje važno pitanje ZSO.

Kako je rekao, srpski premijer Aleksandar Vučić i delegacija nastoje da izdejstvuju da se utvrde "organi, ciljevi koje će Zajednica ostvarivati, načini finansiranja, vlasništva Zajednice nad imovinom i druge stvari važne za funkcionisanje ZSO i za srpski narod na prostoru Kosova i Metohije".

Dodao je da je važno i pitanje energetike i naznačio da se o tome vode razgovori koji se pre svega tiču imovine.

"Premijer Vučić posebno insistira na pitanju imovine energetskog sistema, koja se u ovoj fazi ne rešava", naveo je Vladisavljević i dodao da "sva rešenja o energetici treba da ostanu na područjima upravljanja i korišćenja energetskog sistema".

Oko otvaranja mosta u Kosovskoj Mitrovici zasad nema rešenja, ali, prema Vladisavljevićevim rečima, stavovi koje zauzima premijer Vučić mogu dovesti do nekog rešenja, što će Srbima dati sigurnost, ali i rešiti neka šira pitanja jer se ovo pitanje rešava u paketu s drugim.

"U ovom trenutku ne možemo reći da smo sigurni u dogovore, ali nalazimo se na dobrom putu i verujem da će premijer večeras izaći sa dobrim vestima", rekao je Vladisavljević novinarima u Briselu.

Naglasio je da će premijer Srbije pokušati da ostvari i zaštiti interese naše države i Srba na prostoru Kosova i Metohije i da dođe do kompromisnih rešenja, prenosi Tanjug.

Ocenio je da se od jutros vode izuzetno teški razgovori, da su bili mahom bilateralni sa predstavnicima EU i da se razgovara o četiri ključna pitanja, od kojih je "svakako za nas najvažnije ZSO".

Đurić: Nacionalni interesi potpuno zaštićeni

Konačni dogovor Beograda i Prištine u novoj rundi dijaloga u Briselu mogao bi da bude postignut uskoro, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji je naglasio da delegacija Srbije razgovara s predstavnicima EU i drugih velikih sila, a ne s kosovskim Albancima.

"Zadovoljan sam dosadašnjim tokom razgovora. Državni i nacionalni interesi Srbije potpuno su zaštićeni. I onaj mali deo puta koji je ostao preći će se u skladu sa tim. Uskoro, možda već kroz sat ili dva imaćemo priliku da vas obavestimo o konačnom rezultatu današnje utakmice, koja je za sada za nas mnogo povoljnija", rekao je Đurić.

Naveo je da se i dalje spori oko koncepata, ali da je generalno reč o sitnicama i suštinskoj volji druge strane da se sporazumi postignu, odnosno njenom odsustvu.

Dodao je da će, ako dogovora danas bude, biti razloga za radovanje.

Đurić je objasnio da je najvažnije to što je delegacija u Briselu izdejstvovala da "Telekom Srbija" nesmetano radi na KiM i da naši građani "od sada pa zauvek mogu da biraju teritoriju naše južne Pokrajine bez pozivnog broja i obratno, kao i bez dodatnih plaćanja".

"Da se razumemo, Kosovo već koristi tuđi pozivni broj. Mi smo ovim sporazumom omogućili da pozivni broj za našu južnu Pokrajinu bude zaveden kod ITU kao geografski pozivni broj za Srbiju", rekao je Đurić.

Pregovori u Briselu počeli su u 10 sati ujutru i završili se nešto pre 20 časova. Počeli su odvojenim sastancima dveju delegacija sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, nakon čega je oko 10 časova počeo trojni sastanak.

"Dijalog Beograda i Prištine je u toku i u centru pažnje su četiri teme – energetika, 'Telekom', Zajednica srpskih opština i sloboda kretanja preko mosta u Mitrovici", izjavila je portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Rej.

Kancelarija Evropske službe za spoljne poslove saopštila je ranije da će dve strane na sastanku nastojati da finalizuju četiri sporazuma. Pretpostavlja se da će biti najteže da se postigne dogovor o energetici, jer Priština traži da bude vlasnik distributivnog sistema, što je za Beograd neprihvatljivo.

Kako je ranije najavljeno, očekuje sa da tokom razgovora, između ostalog, budu postignut sporazum o okviru i principima za uspostavljanje ZSO, odnosno o tome da Zajednica ima izvršna ovlašćenja, čemu se Priština protivi.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da srpska delegacija odlazi u Brisel u nadi da će najvažnija pitanja za srpski narod na Kosovu i Metohiji biti rešena.

Kosovski premijer Isa Mustafa napisao je danas na svojoj Fejsbuk stranici da je veliki interes da kosovske vlasti sa uspehom okončaju sporazume sa Beogradom u nekoliko oblasti, uz posredovanje EU i podršku SAD.

U Beogradu je ranije rečeno i da će se za pregovaračkim stolom razgovarati i o slučaju Olivera Ivanovića.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво