Читај ми!

Đurić: Srbija sa EU pokreće "slučaj Ivanović"

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se sa timom za odbranu Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, uprkos zabrani ulaska na Kosovo, i poručio da će državni vrh sa najvišim zvaničnicima EU u narednom periodu pokrenuti "slučaj Ivanović". Održan skup podrške Ivanoviću u Kosovskoj Mitrovici.

"Nastavićemo da podržavamo odbranu i tim Olivera Ivanovića", rekao je Đurić posle sastanka i dodao da o Ivanoviću premijer Aleksandar Vučić svakodnevno razgovara sa odgovornima u međunarodnoj zajednici, prenosi Tanjug.

"Dok je Ivanović iza rešetaka, možemo reći i da je sloboda za Srbe iza rešetaka", poručio je Đurić, dodajući da je lider Građanske inicijative SDP kriv zato što nije pristao da njegov grad bude etnički očišćen i da mržnja i obračuni budu jedini jezik na Kosovu i Metohiji.

"Da je bio kao ostali političari na Kosovu i Metohiji, verovatno bi bio oprane biografije i niko ga danas ne bi maltretirao. Baš zato što je jedan od ljudi za koje niko ni od Srba ni od Albanaca ne može da kaže ništa loše, nekome je smetao", rekao je Đurić.

Ističe i da je dobro što su svi Srbi na Kosovu pokazali solidarnost sa Ivanovićem i što je cela Srbija ustala da pokaže solidarnost sa njim, jer je na taj način dodatno obesmišljeno ono što su hteli da postignu oni koji su ga stavili iza rešetaka.

"Ivanović je danas iza rešetaka jači nego ikada u političkom smislu. U srpskom narodu na Kosovu i Metrohiji uživa veće poštovanje i poverenje i siguran sam da način na koji se on ponaša može da bude primer jedne gandijevske borbe za ostvarivanje prava koji svako razuman treba da podrži", naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

Đurić je rekao da zbog toga očekuje da u i narednim danima bude vidljivija podrška Ivanoviću, a članovima njegovog tima za odbranu preneo da je nezvanično od predstavnika međunarodnih institucija čuo da su nezadovoljni načinom na koji je Ivanović tretiran i činjenicom da mu je bez osnova produžen pritvor.

"Oni koji odlučuju o tome treba da znaju da nastupa kritično vreme, da Ivanović već osam dana štrajkuje glađu i da je odgovornost za njegovo zdravlje sada na njima", upozorio je Đurić.

On je još jednom ponovio da Srbija pruža garancije Ivanoviću za njegovu odbranu sa slobode i da garantuje da će biti dostupan svim institucijama i organima, kao što je uvek i bio.

Đurić je takođe podsetio da se Ivanović uvek odazivao svim pozivima, pa čak i u situacijama kada nije bilo nijednog pravnog niti drugog razloga za njegovo dalje zadržavanje, da se nije opirao ni odlasku u sud ni odlasku u policiju.

"Oliver Ivanović je primeran građanin. Da takvih ima više na Kosovu i Metohiji, nikada nikakvih problema među Srbima i Albancima ne bi bilo", zaključio je Đurić.

U Euleksu kažu da će za nekoliko dana Apelacioni sud odgovoriti na zahteve da se Ivanović i Delibašić u nastavku suđenja brane sa slobode.

"Politički stavovi i zahtevi neće nikada i ne mogu uticati na odluke nezavisnih sudija", rekla je portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon.

Priština je odlučila da Đuriću uskrati ulazak na Kosovo i Metohiju.

Kako prenosi Kosova sot, privremeni organi u Prištini nisu dali dozvolu direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije jer, kako navode, nije uvažio procedure po kojima zahtev za posetom treba poslati 48 sati unapred.

Ivanović je, u međuvremenu, hospitalizovan. Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici doktor Milan Ivanović izjavio je ranije da brojni simptomi ukazuju na pogoršanje stanje Olivera Ivanovića – od gubitka telesne težine i dekoncentracije, do vrtoglavice i slabosti koju oseća.

Napominje da su lekari ranije tražili od Euleksa da se Ivanoviću odobri bolničko lečenje, što je odbijeno, i dodaje kako su sada ispitivanje i dijagnostika potrebniji nego ranije.

Skup podrške Ivanoviću u Kosovskoj Mitrovici 

Ispred Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici održan je novi skup građana, prijatelja, pristalica i stranačkih kolega Olivera Ivanovića, koji osmi dan štrajkuje glađu zbog odluke suda o produženju pritvora do oktobra meseca.

Sa skupa podrške Oliveru Ivanoviću zatraženo je oslobađanje i Dragoljuba Delibašića. Na protestu je istaknuta potreba jedinstva i solidarnosti svih Srba u slučaju Ivanovića i Delibašića.

Oliver Ivanović, rečeno je na skupu, smršao je sedam kilograma, ne može da izdrži dugo u razgovoru i svakim danom je sve slabiji.

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović rekao je da "slučaj Ivanovića postaje slučaj svih" i da lider Građanske inicijative treba da zna da nije sam.

Stojanović je na protestu istakao da politički predstavnici Srba nisu ništa govorili o tom predmetu, "ali da to nije samo slučaj građanina Ivanovića, već je postao slučaj svih".

"Ovom nepravdom koju čine, samo nas čine složnijim i jačim. Ovde nije posredi pritisak na pravosuđe. Nikada to nismo radili niti to činimo danas, ali nemoj neko da misli da smo pali sa kruške i da ne znamo šta je pravo i kako sudovi treba da funkcionišu. Ovde smo zajedno danas kao što ćemo biti uvek u budućnosti" poručio je Stojanović.

Zamenik predsednika Građanske inicijative SDP Ksenija Božović izjavila je na protestu da niko iz Euleksa nema pravo da se igra sa životom Olivera Ivanovića.

"Ukoliko dođe do drastičnog ugrožavanja njegovog zdravstvenog stanja, odgovornost je na njima. Euleks je nem, ili je na odmoru, ili se bavi svojim unutrašnjim problemima, ali da ne zaborave da imaju obavezu, jer su ga stavili nevinog u pritvor i drže ga 19 meseci. Imaće odgovornost i tu", poručila je Božovićeva.

Na protestu su govorili i gradonačlenik Severne Mitrovice Goran Rakić i predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Vlade Republike Srpske Milorad Arlov.

Nakon skupa, koji je održan ispred Osnovnog suda, građani su u koloni prošetali do ulazne kapije Pritvornog centra u Kosovskoj Mitrovici, gde su uzvikivali ime Ivanovića i penzionisanog pukovnika MUP-a Srbije Dragoljuba Delibašića.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се