Читај ми!

Zapadne ambasade nisu poštovale odluku Vlade o Danu žalosti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za "Politiku" da je tužan i razočaran zbog toga što zapadne ambasade u Beogradu nisu na Dan žalosti, 5. avgusta, spustile svoje zastave na pola koplja.

U Vladi Srbije odluka ambasada da ne spuste zastave na pola koplja protumačena je kao gest nepoštovanja odluke Vlade, ali i diplomatskog protokola, objavljeno je na sajtu Politike.

Premijer Aleksandar Vučić nije želeo da kaže da li će Vlada uložiti protest tim povodom.

Na ovakav potez ambasade zemalja kvinte – SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija – odlučile su se posle međusobnih konsultacija, ali i u dogovoru sa svojim prestonicama, piše list.

Bivši ambasador i član Foruma za međunarodne odnose Dušan Simeonović smatra da je reč o zapadnjačkom pragmatizmu prema problemima koji postoje u bivšoj Jugoslaviji. Ocenjuje da je u pitanju vođenje izbalansirane politike i da je njihov postupak direktno povezan sa odlukom njihovih država da ne učestvuju na vojnoj paradi povodom "Oluje".

Bivši dipllomata, koji nije hteo da bude imenovan, izjavio je Politici da ambasadama koje nisu spustile zastave na pola koplja treba staviti do znanja da im je zbog te odluke pribeležen minus.

"To što su uradili možemo da protumačimo kao znak nepoštovanja naše zemlje. Šta god oni mislili o nama, mi smo proglasili Dan žalosti i to bi morala da poštuje svaka ambasada", rekao je on.

Iz jedne zapadne ambasade Politika je dobila nezvaničnu potvrdu da državne zastave nisu bile puštene, ali da je iz poštovanja prema srpskom narodu u sredu u 12 časova u tim ambasadama održan minut ćutanja.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво