Читај ми!

Srbija uputila demarš Hrvatskoj

Zbog proustaških provokacija na jučerašnjem obeležavanju godišnjice vojne akcije "Oluja" u Kninu, Vlada Srbije uputila je u pisanoj formi oštar protest zvaničnom Zagrebu, saznaje RTS.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je protestnu notu otpravniku poslova Ambasade Republike Hrvatske u Beogradu Ivanu Saboliću.

Kako se navodi na sajtu ministarstva, protestna nota je upućena zbog neprihvatljivih izjava i postupaka prilikom obeležavanja 20-godišnjice vojne akcije "Oluja" u Hrvatskoj.

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava najoštriji protest Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske povodom neprihvatljivih izjava i postupaka prilikom obeležavanja 20. godišnjice vojne akcije 'Oluja', tokom koje je ubijeno preko dve hiljade civila i trajno prognano više od dvesta hiljada Srba, državljana Republike Hrvatske", navodi se u demaršu.

Ministarstvo je navelo da su, u prisustvu najviših hrvatskih zvaničnika, u Kninu 5. avgusta 2015. godine uzvikivane parole koje predstavljaju ne samo govor mržnje nego i poziv na linč i uništenje Srba ("Ubij, ubij Srbina", "Za dom spremni", "Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika iz Knina" i dr.), uz isticanje fašističkih simbola Nezavisne Države Hrvatske, u godini kada Evropa obeležava 70 godina od pobede nad fašizmom.

Ministarstvo je u demaršu istaklo da je "ovakvo ponašanje apsolutno suprotno civilizacijskim i evropskim vrednostima, kao i antifašističkoj tradiciji Evropske unije i da predstavlja najgrublje kršenje ljudskih i manjinskih prava, garantovanih od strane međunarodnih organizacija u kojima je i Republika Hrvatska član".

"Ovakvi postupci podstiču ponovno ubijanje i progon Srba u Republici Hrvatskoj", ističe se u protestnoj noti.

Takođe se ističe da Republika Srbija očekuje od Republike Hrvatske, kao punopravne članice Evropske unije, da ispuni sve obaveze koje je preuzela članstvom u EU, posebno povodom zaštite manjina, povratka i integracije prognanih lica.

"Imajući u vidu da ovakve i slične izjave i postupci nanose ozbiljne negativne posledice po ukupne bilateralne odnose, kao i političku stabilnost u regionu, Republika Srbija očekuje da organizatori i počinioci navedenih dela budu kažnjeni shodno zakonima i međunarodnim konvencijama", navodi se u protestnoj noti.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije navelo je da "koristi i ovu priliku da Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske ponovi izraze svog poštovanja". 

Na proslavi "Oluje" u Kninu hrvatski pevač Marko Perković Tompson pozdravio je publiku povikom "Za dom spremni". Skandiralo se i "Ubij Srbina", a proustaške parole čule su se i u Rijeci.

I tokom dana grupa ljudi koja je došla u Knin je, uz nacističke pozdrave, pevala ustaške pesme poput "Jasenovac i Gradiška Stara". Grupa okupljenih uzvikala je "Za dom spremni" i pevala "Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika iz Knina".

U šibenskoj policiji kažu da su utvrdili 10 različitih prekršaja, pre i tokom koncerta, među kojima je i Tompsonov uzvik "Za dom spremni", ali i to što se u grad dovezao na motoru bez kacige.

Pored toga, hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova ranije danas uputilo je usmeno protestnu notu otpravnici spoljnih poslova Republike Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво