Читај ми!

Vučić najavljuje velike investicije na jugu Srbije

Vlada Srbije će učiniti sve da jug Srbije dostigne razvijeniji sever i da se smanje razlike u načinu života i standardu, poručio je premijer Aleksandar Vučić u Leskovcu. Kaže da leskovačka Zelena zona predstavlja novu šansu za investiranje i najavljuje velike investicije i posebne mere subvencija za razvoj juga Srbije u narednom periodu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obišao je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u selu Bogojevce kod Leskovca, investiciju vrednu 24 miliona evra, koja je jedan od najvećih projekata EU za upravljanje otpadnim vodama, prenosi Tanjug.

Ocenivši da je reč o kapitalnom ulaganju koje je u najvećoj meri sa 10,5 miliona evra finansirala Evropska unija, dok će holandska vlada uložiti osam miliona, Srbija između pet i po i šest miliona evra, a Grad Leskovac 650.000 evra, Vučić je naveo da će nakon što bude izgrađena kanalizaciona mreža, Leskovac rešiti pitanje upravljanja otpadnim vodama čak bolje nego što je to slučaj u Beogradu. 

Postrojenje će omogućiti upravljanje otpadnim vodama u kapacitetu od 25 miliona metara kvadratnih, a po završetku treće faze biće završeno 88 kilometara kanalizacione mreže u 17 naselja u Leskovcu koju će koristiti 20.000 meštana.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je i sa meštanima sela Bogojevce, kojima je obećao punu podršku Vlade u smanjenju nezaposlenosti. 

Vučić je rekao da će Vlada Srbije učiniti sve da jug dostigne razvijeniji sever i da se smanje razlike u načinu života i standardu.

Navodi da će u narednom periodu dovesti investitore pre svega iz prehrambene industrije i napominje da su u toku i pregovori sa "Jurom" da otvore svoj pogon i na području Leskovca.

Vučić je pitao građane kako žive, na šta je jedan od njih odgovorio "nikad bolje", a premijer je sa zadovoljstvom prokomentrisao da se tako nešto vrlo retko čuje.

Premijer je gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića upitao zašto žitelji Bogojevca imaju loš put.

"Sledeći put kada budem došao, hoću da ovde bude asfalt", poručio je Vučić gradonačelniku Leskovca i uputio ga na v. d. direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka.

Počasnom građaninu Leskovca od gradonačelnika - monografija "Zlatno doba Leskovca". 

Obilazeći ranije danas Zelenu zonu u Leskovcu, premijer je u razgovoru sa gradskim vlastima istakao da Vlada Srbije nešto više odvaja za jug Srbije nego za ostale delove zemlje, jer želi da na taj način zadrži građane da tu ostanu.

"Želimo da ojačamo jug Srbije", rekao je premijer najavljujući otvaranje novih radnih mesta u Vladičinom Hanu i Vranju.

Očekuje, kaže, otvaranje dve fabrike u Vladičinom Hanu koje će zaposliti po 400 radnika, a u Vranju fabriku koja će zaposliti 3.000 ljudi.

"Očekujemo da mnogo toga uradimo u Pčinjskom i Jablaničkom, Topličkom i Pirotskom okrugu i na jugoistoku Srbije i davaćemo posebne mere subvencija za ovaj deo zemlje", rekao je Vučić.

Na molbu gradskih vlasti Leskovca da Zelenu zonu Vlada pomogne dovođenjem investitora iz prehrambene industrije, premijer je rekao da postoji više preduzeća iz Ruske Federacije, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih zemalja koja su zainteresovana za prehrambenu industriju i da će pokušati barem jednog ili dva investitora da dovede u Leskovac.

Vučić je naveo da se nikada ne bi saglasio da počne projekat Zelene zone 2011. bez investitora koji bi odmah ulagao, ali da je sada "dete rođeno" i da treba da se ljulja.

Premijer ukazuje da se pokazalo da je govorio istinu kada je govorio o pozitivnom rastu srpske privrede u ovoj godini od 0,5 do jedan odsto, dok je MMF imao negativne prognoze.

Direktor Agencije za lokalni razvoj Bojan Tojaga zamolio je premijera da pomogne u rešavanju problema, kao što je oslobađanje plaćanja prenamene zemljišta, kao i za pronalaženje većih investitora.

"Želja nam je da ovde umesto kukuruza niknu fabrike za preradu voća i povrća", istakao je Tojaga.

Obilasku Zelene zone prisustvovali su, pored premijera Aleksandra Vučića, i ministar privrede Željko Sertić, kao i šef poslaničkog kluba SNS-a Zoran Babić.

Zelena zona je počela da se gradi 2011. godine uz pomoć Evropske unije, na komunalno uređenom zemljištu od 100 hektara, namenjenom gradnji pogona za poljoprivrednu i prehrambenu industriju, a u ovaj projekat uloženo je 1,6 miliona evra.

Zapadni deo zone je površine 42 hektara i potpuno je infrastrukturno opremljen, a taj deo je predviđen za razvoj prerađivačke industrije.

Istočni deo zone površine 56 hektara nije komunalno opremljen i predviđen je za formiranje distributivnog centra i berzu poljoprivrednih proizvoda.

Zemljište Zelene zone, koje je u vlasništvu Grada Leskovca, investitori će imati priliku da dobiju na korišćenje bez naplate na period od 99 godina.

Poseta farmi i mlekari "Šurik invest"

Premijer Vučić posetio je farmu "Šurik invest" u Crnoj Travi, koja će proizvoditi mlečne proizvode i poručio da će država, koliko može, pomagati domaćim investitorima kako bi bolje poslovali i zaposlili više radnika.

Farma postoji već dve godine, a od danas je dobila i dozvolu da proizvodi i prodaje mlečne proizvode, koje planira da izvozi u inostranstvo. Danas je otvorena i mlekara, koja ima kapacitet da prerađuje pet tona mleka dnevno, ali se u ovom trenutku, s obzirom na stočni fond, prerađuje 1.000 litara dnevno.

Vučić je rekao da je vlasnik farme Srđan Stanisavljević uložio dva miliona evra za investiciju koja će značiti mnogo ne samo za 30 radnika koji su trenutno tu zaposleni nego i za celu opštinu Crna Trava.

Navodeći da je investitor od Opštine dobio samo put od kilometar i po, Vučić je rekao da će se preko Fonda za razvoj raditi na tome da se pomogne zapošljavanje što većeg broja radnika u toj farmi.

On je rekao da je u Crnoj Travi velika nezaposlenost, da je opština decenijama bez investicija i da će država uraditi sve što može da pomogne da dođe do novih investicija.

U razgovoru sa okupljenim građanima koji su mu izneli svoje probleme, ali i pitanja sa kojima se opština suočava, Vučić je rekao da će se raditi na tome da se u 2016. godini završi polovina deonice puta između Crne Trave i Predejana.

Rekao je da za tu deonicu ukupne dužine 24 kilometra po procenama v. d. direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka potrebno oko četiri do šest miliona evra, da za tu investiciju trenutno nema novca u budžetu, ali da bi polovina deonioce trebalo da bude završena iduće godine.

Na opasku Drobnjaka da treba glasati za SNS kako bi taj put bio izgrađen, premijer je odgovorio da građani treba da glasaju za koga god hoće, a da je obaveza države da brine o putevima.

Radimo na tome da zaposlimo nove ljude, pronađemo investitore, rekao je Vučić dodajući da novca u državnom budzetu ima, ali da je potrebna privatna inicijativa kako bi se više ljudi zaposlilo.

Vučić je rekao da smo godinama imali rebalans, a da će ovo biti prva godina u poslednjih 30 u kojoj Srbija neće imati rebalans budžeta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара