Lađević: "Oluja" je produžena, ali drugim sredstvima

Profesor filozofije i sociologije Petar Lađević rekao je za RTS da se odnosi Srbije i Hrvatske teško mogu bitno unaprediti, dok postoji histerično slavljenje "Oluje".

Gostujući u Dnevniku RTS-a, bivši dugogodišnji direktor Službe za ljudska i manjinska prava Petar Lađević kaže da je njegova teza da je "Oluja" produžena ali drugim sredstvima u proteklih 20 godina i da se problemi mogu složiti u tri grupe. 

Lađević kaže da je prva grupa pitanje elementarne sigurnosti građana srpske nacionalnostu u Hrvatskoj i njihove mogućnosti da ostvaruju svoja prava koji im hrvatski ustav i ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina garantuje.

"Druga grupa se odnosi na imovinske probleme, na stanarska prava i na pitanje obnove u ruralnim područjima, gde je hrvatsko zakonodavstvo duboko diskriminatorno i na jedan određeni način to je zakonodavstvo uvek imalo dvostruje aršine - da jedni važe za srpsku zajednicu a drugi važe za većinski narod", rekao je Lađević.

Prema njegovim rečima, treća grupa je pitanje iz socijalne sfere, pitanje zapošljavanja koje u krizniom vremenima objektivno pogađa sve građane Hrvatske, ali Srbe posebno.

"Na nizu primera možemo videti da ljudi ne dobijaju posao samo zato što su srpske nacionalnosti, bez obzira što svojim kvalifikacijama zaslužuju ta mesta za koja su konkurisali", rekao je Lađević.

Na taj dan, uvek uoči Oluje nacionalističo-šovonističke tenzije se pojačavaju, kako kaže Lađević, vrlo često šireći se od same hrvatske vlasti.

"Odnosi država moraju postojati, mi smo susedne države ali da li odnosi mogu biti dovoljno kvalitetni da bi se rešavala pitanja koja na neki način tište obe države, a tiču se građana te države, teško je dok postoji histerično slavljenje Oluje", kaže Lađević.

Lađević je rekao da stvari koje treba dovoditi do bitnog poboljšanja odnosa ne mogu da rade samo intelektualci i pojedinci, NVO, nego je, to pre svega pitanje hrvatske države da poštuje zakone koje je donela o zaštiti nacionalnih manjina.

"Isto tako to znači da hrvatska država mora uspostaviti normalne odnose sa Srbijom", istakao je Lađević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво