Читај ми!

Preokret: Neophodno rešiti probleme Srba u Hrvatskoj

Pokret za preokret zatražio je povodom 20 godina od akcije "Oluja", da Hrvatska i Srbija, umesto paradiranja i praznih reči, naprave iskrene korake ka rešavanju problema Srba u Hrvatskoj.

Kako se navodi u saopštenju Pokreta za preokret, činjenica je da ni 20 godina od te vojno-policijske akcije nije završena obnova u ratu porušenih kuća i infrastrukture u povratničkim sredinama, prenosi Tanjug.

Oduzeta stanarska prava onemogućavaju povratak Srba, otežano im je zapošljavanje u državnim službama i upotreba jezika i pisma, a u hrvatskim medijima i u porukama visokih hrvatskih zvaničnika prisutan je govor mržnje.

Pokret za preokret smatra da je krajnje vreme da se političari i u Srbiji i u Hrvatskoj uozbilje.

"Ni vlast u Srbiji, a ni međunarodna zajednica nisu se u dovoljnoj meri angažovali da se pomogne ljudima kojima je 'Oluja' 'odnela' sve. Tražimo da, umesto paradiranja i praznih reči, i Hrvatska i Srbija naprave iskrene korake ka rešavanju problema Srba u Hrvatskoj", navodi se u saopštenju.

Pokret ističe da umesto što sakupljaju političke poene igrajući se vatrom, trebalo bi da se potrude da građani žive bolje.

Kada je reč o obeležavanju "Oluje" vojnom paradom u Zagrebu, Pokret za preokret smatra da je to, u najmanju ruku, neprimereno i nepristojno jer je to simboličko "paradiranje" nad nesrećom više od 250.000 proteranih i više od 2.000 ubijenih Srba.

"Za žaljenje je što aktuelna vlast u Hrvatskoj, slaveći na ovaj način, pokušava da mobiliše tamošnju javnost oko ideologije militarizma, isključivosti i netrpeljivosti, koja je 90-ih na ovim prostorima napravila ogromnu štetu", rekao je predsednik Preokreta Janko Veselinović.

Veselinović dodaje da hrvatska vlast, gurajući prst u oko svima za koje je "Oluja" dan progona i stradanja, svakako ne doprinosi poboljšanju odnosa u regionu.

"Jednostavno je nepristojno pojačati muziku u svojoj kući dok komšija oplakuje gubitak članova porodice i seća se svog ognjišta sa kog je proteran", zaključio je Veselinović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи